2024 Demokrat Parti adayı olarak Joe Biden'ın yerini kim alabilir?

EnguLizyoN

New member
Washington — En üstteki Demokrat bileti kapışmaya hazır sonrasında Başkan Biden siyasi alanı salladı Pazar günü duyurularak 2024 yarışından çekiliyor.

Duyurudan kısa bir süre sonra Bay Biden destek verdi Başkan Yardımcısı Kamala Harris için Demokratik adaylıkDemokrat Ulusal Komitesi'nin üst düzey üyeleri ise Pazar gecesi acil bir toplantı düzenledi.

Bay Biden Harris'e destek vermiş olsa da Demokratlar onun arkasında birleşmek zorunda kalacak ve bir dizi başka olası aday var. Hiçbiri adaylık için aday olduklarını kamuoyuna duyurmadı ve önde gelen Demokratlardan biri olan Michigan Valisi Gretchen Whitmer, “bu seçimdeki görevim aynı kalacak” dedi.


DNC başkanı Jaime Harrison Pazar günü yaptığı açıklamada, “Parti önümüzdeki günlerde, Kasım ayında Donald Trump'ı yenebilecek bir adayla birleşik bir Demokrat Parti olarak ilerlemek için şeffaf ve düzenli bir süreç başlatacak. Bu süreç Parti'nin yerleşik kuralları ve prosedürleri tarafından yönetilecek. Delegelerimiz, Amerikan halkına hızla bir aday sunma sorumluluklarını ciddiye almaya hazırlar.” dedi.

Florida'dan DNC yürütme kurulu üyesi Alan Clendenin, Pazar günü Haberler'e yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde delegelerin “süper çoğunluğunun” Harris etrafında birleşmesini beklediğini söyledi.

“Kongredeki delegeler adayımızı oy pusulasına koyanlardır,” dedi Clendenin. “Biden hala listede olsaydı, bu bir süreç olurdu.”

Demokrat Parti'nin adaylığı için olası adaylar şöyle: Bu milletvekillerinin birçoğu başkan yardımcısı olmak için favori adaylar olarak değerlendirilebilir.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris


Uzmanlar Haberler'e 59 yaşındaki Harris'in en doğal seçim olacağını söyledi. O sadece şu anki başkan yardımcısı değil, aynı zamanda ilk kadın başkan yardımcısı ve ilk renkli başkan yardımcısı ve Demokrat Parti'nin ona daha fazla ilki reddetmesi zor olurdu.

Notre Dame Üniversitesi'nde seçim hukuku konusunda uzmanlaşmış hukuk profesörü Derek Muller, Bay Biden'ın istifa haberinin duyulmasından önce, “Harris'in başkan yardımcısı ve varsayılan başkan yardımcısı adayı olması nedeniyle varsayılan seçenek olacağını düşünüyorum” demişti.

Bu, Harris'in otomatik olarak Bay Biden'ın yerini alacağı anlamına gelmiyor. Harris, özellikle kararsız eyaletlerde anketlerde Bay Biden'dan bile daha fazla zorluk çekiyor. Ve 2024'te oy pusulasında görünmediği için, yasal açıdan, diğer Demokratlardan daha fazla ağırlığı yok.

Harris, Pazar gecesi yaptığı açıklamada, Bay Biden'ın desteğini almaktan “onur duyduğunu” ve “amacının bu adaylığı hak etmek ve kazanmak” olduğunu söyledi.

“Geçtiğimiz yıl boyunca, Amerikalılarla bu önemli seçimdeki net tercih hakkında konuşarak ülke çapında seyahat ettim,” dedi Harris. “Ve önümüzdeki günlerde ve haftalarda da bunu yapmaya devam edeceğim. Demokrat Parti'yi birleştirmek ve ülkemizi birleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım; Donald Trump'ı ve onun aşırı Proje 2025 gündemini yeneceğiz. Seçim Gününe 107 günümüz kaldı. Birlikte savaşacağız. Ve birlikte kazanacağız.”

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom


Newsom'un başkanlık hırsları hakkında yıllardır merak dönüyordu, çünkü ülkenin en kalabalık eyaletinin valisi ulusal bir profil elde etmeye çalışıyordu ve kendisini sıklıkla partinin liberal savaşçısı olarak konumlandırıyordu. 56 yaşındaki Newsom, Aralık ayında Florida Valisi Ron DeSantis ile, DeSantis hala Cumhuriyetçi adaylığını ararken, ülke için iki vizyon üzerinde bir vekalet tartışması olarak faturalandırılan bir karşılaşmada karşı karşıya geldi.

Ancak 2024 yarışına kadar Newsom, yarışmaya katılma konusunda “sıfırın altında” bir ilgi duyduğunu defalarca belirtti. Bay Biden yarıştan çekilmeyi seçerse bu durum değişebilir. Ancak Kaliforniya'nın liberal politikaları, Newsom'un genel seçimlerde yaygın bir destek görmesini engelleyebilir.

Bay Biden'ın açıklamasının ardından Newsom, sosyal medyada Bay Biden'ın liderliğini öven ve onu “tarih yazan bir başkan” olarak nitelendiren bir açıklama yayınladı.

Newsom, “Tarihe en etkili ve fedakar başkanlardan biri olarak geçecek” dedi.

Michigan Valisi Gretchen Whitmer


Whitmer'ın adı, başkanın tartışmasından bu yana olası bir yedek olarak yaygın bir şekilde ortaya atıldı. 52 yaşındaki isim, 2022'de çekişmeli eyalette çift haneli sayılarla yeniden seçildi ve eyalette Demokrat üçlüsünü güvence altına almaya yardımcı oldu ve o zamandan beri partide önde gelen bir ses haline geldi. Whitmer, yeniden seçilme çabasında üreme haklarını merkeze aldı ve Bay Biden'ı daha güçlü Bu yıl bu konuya değindik.

Bay Biden'ın açıklamasının ardından Whitmer, sosyal medyada “Bu seçimdeki görevim aynı kalacak: Demokratları seçtirmek ve ailelerin masraflarını artırma, ülke çapında kürtajı yasaklama ve Beyaz Saray'ın gücünü kendi hesaplarını kapatmak için kötüye kullanma gündemi olan ve Michigan için tamamen yanlış olan hükümlü bir suçlu olan Donald Trump'ı durdurmak için elimden gelen her şeyi yapmak.” ifadelerini kullandı.

Illinois Valisi JB Pritzker


59 yaşındaki Pritzker, parti içinde yükselen bir yıldız olarak görülüyor ve silah denetimi ve üreme hakları gibi konularda güçlü bir ses haline geliyor. Derin cepleri olan Pritzker'ın son dakika kampanyasını kendi kendine finanse edebilme yeteneği onu parti için çekici bir tercih haline getirebilir. Ancak Newsom gibi, koyu mavi eyaletteki liberal politikaları genel seçimlerde seçmenlerle bağlantı kurma yeteneğini engelleyebilir.

Kentucky Valisi Andy Beshear


46 yaşındaki Beshear, kırmızı bir eyalette Demokrat olarak nadir görülen bir popülerliğe sahip. Eski Vali Steve Beshear'ın oğlu olan Beshear, geçen yıl eyaletteki GOP hakimiyetini aşarak yeniden seçildi. Ana akım Demokratlardan başarılı bir şekilde uzaklaştı ve genel seçimlerde partideki diğerlerinden daha elverişli hale gelebilecek kendi siyasi markasını oluşturdu.

Beshear, tartışmanın ardından yaptığı açıklamada, “Başkan yarışta olduğu sürece onu desteklemeye devam edeceğim” dedi.

Maryland Valisi Wes Moore


Moore, partideki yükselen bir diğer yıldız. Ve son aylarda Maryland'in Baltimore köprüsünün çökmesine verdiği tepkiye öncülük ettiği için ulusal profili yükseldi. Ülkenin en genç Demokrat valisi ve tek Siyah vali olan 45 yaşındaki adam, başkanın yeniden seçilmesi için bir vekil oldu ve ülke çapında kampanya yürüttü. Ve Moore, başkanı desteklemeye devam edeceğini ve “olmayacak” Başkan yarıştan çekilirse bu yıl Demokrat Parti'nin adaylığını arayacaklar.

Ancak siyasetin içinde olan herkesin bildiği gibi, bir “hayır” her zaman “hayır” olarak kalmıyor.

Minnesota Senatörü Amy Klobuchar


Klobuchar ayrıca 2020'de Demokrat adaylığını aradı ve muhtemelen Bay Biden'la benzer bir destek tabanı bulacaktır. 64 yaşındaki Klobuchar, Bay Biden'ı rahatsız eden yaş endişelerinden kurtulmuş olsa da, son seçimde adaylığı etrafında enerji oluşturmakta zorlandı.

2020 ön seçimlerinde Biden ve Harris'e karşı yarışan Klobuchar, Haberler'e 2024 adaylığı için Harris'i desteklediğini söyledi. Klobuchar, “Bu ofise ve bu kampanyaya gelir getirecek inanılmaz derecede güçlü bir lider,” dedi. “Başkan Biden ile birlikte ülkemizi bu salgından kurtardı, rekor düzeyde iş artışları gördük. O işi bilen, işini bilen biri. Ayrıca onu iyi bir insan olarak da tanıyorum.”

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg


42 yaşındaki Buttigieg, 2020'de başkanlık yarışına girmesinin ardından ulusal düzeyde onay aldı.

Indiana doğumlu olan bu isim, Fox News'da görünen birkaç Demokrat seçilmiş yetkiliden biri olarak hem Demokratlarla hem de Cumhuriyetçilerle konuşabildiğini kanıtladı.

Buttigieg ve eşi Chasten'ın, Ağustos ayında 3 yaşına girecek ikizleri var.

Pensilvanya Valisi Josh Shapiro


51 yaşındaki Shapiro, eyaletin 2022 valilik yarışında aşırı sağcı bir rakibini yenerek partinin valilik konağını elinde tutmasını ve yaklaşık altmış yıldır kendi partisinden bir üyenin yerine valilik yapan ilk kişi olmasını sağlayarak ün kazandı. O zamandan beri, kilit çekişmeli eyaletin valisi eyalet meclisindeki bölünmüş bir hükümeti yönetti.

Georgia Senatörü Raphael Warnock


Georgia senatörü ve 54 yaşındaki papaz, Şeftali Eyaleti'nde iki sıkı yarışı kazanarak Senato'da Demokrat çoğunluğunu sağlamlaştırdı ve bu süreçte partinin gözdesi haline geldi.

Colorado Valisi Jared Polis


49 yaşındaki Polis, 2019'dan beri Colorado valisi olarak görev yapıyor ve ülkenin en popüler valilerinden biri. Eyaletin 2. Bölgesini on yıl boyunca Kongre'de temsil etti ve ayrıca Colorado Eğitim Kurulu'nda görev yaptı.

Temmuz ayında Ulusal Valiler Birliği'nin başına geçti.

Kuzey Karolina Valisi Roy Cooper


Cooper, 2017'de Kuzey Karolina'nın 75. valisi görevini üstlendi ve şu anda ikinci dönemini yürütüyor. Yaklaşık yirmi yıl boyunca avukatlık yaptı ve 2000'de başsavcı seçilmeden önce eyaletin Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nda görev yaptı.

67 yaşındaki Cooper, dört dönem boyunca Kuzey Carolina'nın baş kolluk kuvveti görevlisiydi.

Demokrat Ulusal Komitesi'nin eski başkanı Howard Dean, CNN'e, partinin başkan adayı olması durumunda Cooper'ı Harris'in yardımcısı olarak görebileceğini söyledi. Böyle bir eşleşmenin Demokratların Kasım ayında Tar Heel eyaletini kazanmasına yardımcı olabileceğini öngördü.



Daha




Kathryn Watson


Kathryn Watson, Washington, DC'de bulunan Haberler Digital'da siyaset muhabiridir