Arjantin dünyanın en büyük lityum üreticisi olarak üçüncü sıraya yükselmeyi hedefliyor

PiKe

New member
Son iki yılda, Arjantin lityum karbonat üretme kapasitesini üç katına çıkardı. Onunla yaptı Dört Katlı Arjantin Madencilik Şirketleri Odası (CAEM) tarafından hazırlanan bir rapora göre, operasyonel ve farklı gelişim aşamalarındaki birkaç düzine proje var.


İşletme, bu ayın başında Asırlık FarelerFransız grup Eramet ve Çinli çelik üreticisi Tsingshan'ın katıldığı Eramine Güney Amerika şirketine ait.


Bu tesis, 24.000 ton lityum karbonat eşdeğeri (LCE) üretim kapasitesine sahip olup ülke genelinde kurulu kapasiteyi 136.500 tona çıkarmaktadır. İnşaatı yaklaşık 870 milyon ABD dolarına mal oldu.


Odaya göre, “2022 yılında yalnızca iki operasyonun faaliyet gösterdiği ulusal üretim potansiyeli 37.500 LCE ton seviyesindeydi.” İşletme, yeni tesislerin maksimum düzeyde üretim yapabilmesinin zaman alması nedeniyle “üretim potansiyeli” veya “kurulu kapasite”den söz etmektedir. 2022 yılında üretim 35.050 tona ulaştı; bu rakam o yılki potansiyelin %93'ünden fazlasına denk geliyor.


“2023 yılında piyasaya sürüldü Cauchari Olaroz (Çinli Ganfeng, Lithium Arjantin ve yerel JEMSE firmasından oluşan Minera Exar tarafından işletilmektedir) 40.000 tonluk LCE tesisinde 3.000 tonluk yatırımla önceki kapasiteyi neredeyse iki katına çıkaran Jujuy'daki üçüncü ulusal proje ve ikinci projedir. 979 milyon dolar.”


En uzun süredir devam eden iki projenin genişletmelerinin üretime girmesiyle “beyaz altın” olarak adlandırılan üretim kapasitesi yeniden arttı. Phoenix Madeni (Arcadium Lithium'dan), 1997'de açıldı ve Salar Olaroz2015 yılından başlayarak sırasıyla 10.000 ve 25.000 LCE ton ekleyerek toplam kurulu kapasiteyi 112.500 tona çıkardı.


CAEM şunu vurguladı: “Tesislerin maksimum kapasitede çalışmasına olanak tanıyan süreçlerin üstesinden gelindiğinde, bu daha yüksek ihracat hacimlerine yol açacak ve bununla birlikte Arjantin'e daha fazla döviz geliri”.


Lityum, hidrokarbonlarla birlikte ülkenin en dinamik sektörlerinden biri. Arjantin dünyanın dördüncü büyük üreticisi (Avustralya, Şili ve Çin'in arkasında), rezervlerde üçüncü (Şili ve Avustralya'nın arkasında) ve kaynaklarda ikinci (Bolivya'nın arkasında).


Ülkenin şu anda bir portföyü var. 50 proje Lityum gelişiminin çeşitli aşamalarındadır. İleri inşaat projelerinin potansiyeli nedeniyle, Arjantin yakında dünya üreticisi olarak üçüncü sıraya yükselmeyi planlıyor.


Diğer projeler arasında kısa vadede yoldayız Zijin-Liex'in beşinci Tres Quebradas (3Q) lityum tesisi Catamarca'da bulunuyor. Ayrıca Salar de Rincón projesiyle Salta'daki Rio Tinto ve Güney Koreli madencilik şirketi Posco tarafından yönetilen Salar del Hombre Muerto'da bulunan Sal de Oro Madencilik Projesi.