Atatürk Ne Değiştirdi ?

Deniz

New member
Atatürk Ne Değiştirdi?

Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin tarihindeki en önemli liderlerden biri olarak, Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte ülke genelinde köklü değişiklikler yapmıştır. Hem iç hem de dış politikada gerçekleştirdiği devrimlerle, Türk toplumunun modernleşme sürecine öncülük etmiştir. Peki, Atatürk ne değiştirdi? Bu soruya yanıt ararken, gerçekleştirdiği reformların çok yönlü etkilerini ele almak gerekmektedir.

Atatürk'ün Eğitim Reformları

Atatürk’ün gerçekleştirdiği en önemli değişikliklerden biri eğitim alanında olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde eğitim sistemi, batılılaşma yönünde büyük bir eksiklik taşırken, Atatürk Cumhuriyet’in ilk yıllarında bu alanda köklü değişiklikler yapmıştır. En bilinen değişikliklerden biri, Türk harflerinin kabul edilmesidir. 1928 yılında yapılan harf devrimi ile Arap harfleri yerine Latin harfleri benimsenmiş, okuma yazma oranı hızla artmıştır.

Eğitimin laikleştirilmesi de önemli reformlardan biridir. Atatürk, dini eğitimle devletin eğitim sistemini birbirinden ayırarak, eğitimi bilimsel temellere dayandırmayı hedeflemiştir. Okullar, tüm vatandaşların eşit şekilde eğitim alabileceği yerler haline getirilmiş, kız çocuklarının da eğitime katılımı teşvik edilmiştir. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim kurumları tek bir çatı altında toplanarak, eğitimdeki karmaşa sona erdirilmiştir.

Kadın Hakları ve Toplumsal Değişim

Atatürk, toplumsal yapının değişmesi ve kadınların toplumdaki yerinin güçlenmesi için de önemli adımlar atmıştır. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte kadın hakları konusunda çok önemli reformlar gerçekleştirilmiştir. 1934 yılında yapılan değişiklikle, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Bu değişiklik, Türk kadınının dünya çapında birçok ülkeden önce bu hakka kavuşmasını sağlamıştır. Kadınların toplumsal yaşamda daha fazla yer alması, onların ekonomik ve sosyal alandaki rollerinin güçlenmesi için çaba gösterilmiştir.

Hukuk Sistemi ve Adalet Reformları

Atatürk, hukuk sisteminde de köklü değişiklikler yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan eski hukuk düzeni, çağdaş ve evrensel normlara göre yenilenmiştir. Türk Medeni Kanunu 1926 yılında kabul edilerek, Osmanlı dönemi hukuk sistemine son verilmiş, Batı hukukunun esas alındığı modern bir sistem oluşturulmuştur. Bu kanunla birlikte, kadın ve erkek eşitliği sağlanmış, boşanma, miras, evlilik gibi konularda çağdaş düzenlemeler getirilmiştir. Hukuk sisteminde laiklik ilkesi benimsenmiş ve dini kuralların toplumsal yaşamda etkinliği azaltılmıştır.

Ekonomik Devrim ve Sanayi Alanındaki Yenilikler

Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik altyapısını güçlendirmek amacıyla önemli adımlar atmıştır. Ekonomik bağımsızlık hedefi doğrultusunda, sanayi devrimini başlatmış, devletçilik anlayışını benimsemiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan sanayi tesisleri, Türkiye’nin kendi kendine yetebilmesi için önemli bir adım olmuştur. Ayrıca, köylerin kalkınması amacıyla tarımda modernleşme çalışmalarına başlanmış, tarım ve hayvancılıkta verimliliği artıracak önlemler alınmıştır.

Devletin ekonomiye müdahalesi, Türkiye’de büyük altyapı projelerinin hayata geçirilmesini sağlamıştır. Karayolları, demiryolları, barajlar ve fabrikalar gibi projeler, hem ekonomik kalkınmayı hem de ülkenin modernleşmesini desteklemiştir.

Laiklik ve Din-Devlet İlişkisi

Atatürk’ün gerçekleştirdiği bir diğer önemli reform ise laiklik ilkesinin benimsenmesidir. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte din ve devlet işleri birbirinden ayrılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuş, devletin dini işlere müdahalesi sona erdirilmiştir. Atatürk, toplumun dinî inançlarını özgürce yaşayabilmesi gerektiğini vurgulamış, ancak devletin hiçbir şekilde dinle iş ve siyaset yapmaması gerektiğini savunmuştur. Camiler ve dini kurumlar halkın inanç özgürlüğünü sağlasa da devletin işleyişinde etkili olamayacaktır.

Atatürk’ün laiklik anlayışı, sadece devletin işleyişine dair bir düzenleme değil, aynı zamanda halkın bireysel inançlarına saygı gösteren bir düzenin kurulması amacını taşımaktadır.

Türk Dış Politikasında Değişiklikler

Atatürk, dış politikada da büyük değişiklikler yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemindeki politikalar, Avrupa ile sürekli çatışma halindeyken, Atatürk'ün izlediği yol, barışçıl ve dostane ilişkiler üzerine kurulmuştur. Atatürk, yurtta sulh, cihanda sulh prensibini benimsemiş ve Türkiye'nin dış ilişkilerini barışçıl temellere dayandırmıştır. Ayrıca, Boğazlar Sözleşmesi gibi önemli antlaşmalarla Türkiye'nin ulusal çıkarlarını güvence altına almıştır.

Atatürk’ün Kültürel Devrimleri

Atatürk, kültürel anlamda da önemli değişiklikler yapmıştır. Türk halkını Batı kültürüne yakınlaştırma adına Türk tarihi ve kültürü üzerine çalışmalar başlatmış, Türk dilinin geliştirilmesi için Türk Dil Kurumu’nu kurmuştur. Atatürk, Türk milletinin kendi köklerine sahip çıkmasını ve kendi tarihini öğrenmesini istemiştir. Türk kültürünü yüceltmek amacıyla pek çok araştırma yapılmış, eski Türk kültürlerinin hatırlatılması sağlanmıştır.

Sonuç olarak, Atatürk'ün gerçekleştirdiği reformlar, sadece siyasal değil, aynı zamanda toplumsal, kültürel ve ekonomik alanlarda da köklü değişiklikler getirmiştir. Bu değişiklikler, Türkiye Cumhuriyeti'nin modernleşmesinde ve uluslararası alanda saygın bir ülke olmasında büyük rol oynamıştır. Atatürk’ün mirası, günümüzde de Türk toplumu için yol gösterici olmaya devam etmektedir.