bundan sonra ne olacak

PiKe

New member
Haziran ayının yarısının geçmesine rağmen, şurası açık ki Mayıs ayındaki %4,2'lik enflasyon oranı, sürdürülmesi imkansız bir tabana işaret ediyordu. Merkez Bankası'nın Piyasa Beklenti Anketi (REM) tahminleri, Mayıs ayı için %5,2 olarak tahmin ettikten sonra, bu ay için %5,5 öngörüyor; bu, geçen hafta INDEC tarafından açıklanan nihai rakamın bir puan üzerindedir.


Şimdi danışmanlar Haziran ayıyla karşı karşıya Enflasyonu yüzde 5,5 ila yüzde 6 arasında görüyorlar, bu, rekorun bu yıl şimdiye kadar getirdiği düşüşe bir son verecek. LCG, “Mayıs ayındaki %4,2 geçici taban” dedi.




Enflasyonda bu ayki toparlanmanın temel nedeni Oranlarla bağlantılıdır. Hükümetin ertelediği ve şimdi uygulamaya başladığı düzenlemeler, fiyat endeksinde en az 1 puanlık artışa yol açacak. “Çekirdek enflasyon” olarak adlandırılan diğer fiyatlarda ise önemli bir değişiklik beklenmiyor. Mevsimsel sorunlardan arındırılmış fiyat değişimlerini ve düzenlenmiş fiyatları içeren bu kayıt, Mayıs ayında %3,7 seviyesinde gerçekleşti. o ayın genel %4,2'sinin altında.


Danışmanlık firması FMyA, bu ay Çekirdek enflasyon yüzde 3,7 civarında seyrediyor. “Ön ödemeli faturaların normalleşmesi ve elektrik ve gaz fiyatlarına yapılan 1,5 puanlık artışın da etkisiyle bu durumu tahmin ediyoruz. Enflasyon yüzde 5,5 civarında. Ancak temmuz ve önümüzdeki aylarda olağanüstü oranlar olmasaydı %4,5 seviyelerine dönerdik; 2024 yılında enflasyonun %136 olacağını tahmin ediyoruz”.


Bu vizyon, bugün sunduğu raporda yer alan Para Fonu'nun vizyonuyla örtüşmektedir. Arjantin için yıllık enflasyon tahminini %150'den %140'a düşürdü.


C&T danışmanlık firmasının GBA bölgesi için Haziran ayında şu ana kadar yaptığı fiyat anketi verileri gösteriyor elektrik ve gazdaki ayarlamaların enflasyon noktasına yakın bir olay. “Aynı zamanda sebzede ciddi bir düşüş var. Diğer kalemlerde ise mayıs ayına göre daha da küçük artışlar var. Dolayısıyla bu ayın enflasyonu da artabilir. Mayıs ayına göre biraz daha yüksek“.


LCG'de “Haziran ayında ulaşımın etkisi olacak (CABA'da metrolar, Mayıs ayı sonundaki artışın ardından Haziran ayında başka bir düzenleme yapılacak),” diye detaylandırıyorlar. benzin, elektrik ve gaz (nakliye ve dağıtım hala askıya alınmışken, üretim kısmındaki ayarlamalar). “Bu şekilde bu %4,2'nin geçici bir taban olabileceğini düşünüyoruz.”


Gıdanın gelişimine bakıldığında bu fiyatlarda şimdilik bir ivmelenme yok. Son LCG ölçümü Haziran ayının ikinci haftasında gıdada %1,5 artış görüldü. ilk hafta hareketsiz kaldıktan sonra. Bununla birlikte, ay için LCG'nin gıda projeksiyonu %4,8 oldu; bu, endekste en fazla ağırlığa sahip olan bu segmentin Mayıs ayında INDEC ölçümünde elde ettiği rekorun aynısı.


Diğer danışmanlık firmaları daha küçük değişiklikler kaydetti. “Fiyat anketimiz Haziran ayının ikinci haftasında sıfır ortalama değişim gösteriyor, GBA süpermarketlerindeki yemek sepetimiz, parfümeri ve temizlik ürünlerimiz için. Kategoriler arasında Sebzeler yüzde -4,5'lik değişimle, Süt Ürünleri ise yüzde 1,8'lik artışla öne çıkıyor.” G.B.A.


Buna karşılık Econometrica, Haziran ayının ikinci haftasında Yiyecek ve İçecek grubunda %0,1'lik bir enflasyon kaydetti; bu da aylık %2,6'ya tekabül ediyor.


Eco Go Perakende Fiyat Araştırması, Haziran ayının ilk haftasında haftalık gıda değişiminin %0,5 olduğunu gösterdi. bu da onları Haziran ayı için %6,1'lik genel bir tahmine götürüyor. “Bir önceki aya kıyasla artış, Mayıs ayında dondurulan düzenlemeye tabi hizmetlerde kaydedilen artışlara yanıt veriyor” dedi.


Karmaşık savaş


LCG uyarıyor “Daha düşük değerlere ulaşmak için enflasyonla mücadele bundan sonra daha karmaşık olacakEnflasyon hafızası, olası döviz kuru ayarlamaları, reel ücretlerdeki kısmi iyileşmeler ve ekonomik aktivitenin yeni başlayan olası toparlanması nedeniyle.”


Martín Lousteau tarafından kurulan danışmanlık firması için “bundan sonra gerçekten gerekli olacak” daha alt seviyelere doğru ilerlemek için kollarınızı daha fazla sıvayın: “Resesyonun dayattığı disiplin tek başına yeterli değil, fiyat beklentilerinde daha fazla koordinasyon unsuruna ihtiyaç var.”