Fiyat neden tekrar artabilir?

PiKe

New member
Rağmen sığır eti tüketimi Neredeyse son 30 yılın en düşük seviyesinde. fiyatlar yükseldi %9 kasım ayında ve %14 bu ayın başında ve bir artış daha olacak arasından %10 Ve %15 Bayram öncesi önümüzdeki günlerde raflarda yerini alacak.


Bu durum, Indec'in Ocak ayında yayınlayacağı Aralık ayı enflasyon verilerini etkileyecek ve Çarpma nedeniyle alarmlar çalıyor bunun içinde olabilirdi yavaşlama eğilimi Hükümet bunu Ocak ayından bu yana başardı ve Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) önceki aylara göre daha yüksek olduğu Haziran ve Ağustos aylarında olmak üzere yılda iki kez kırıldı.


Gıda ve içecekler TÜFE'de ağırlığı en yüksek olan kategori oldu. %23,4. VE et en önemlisidir içinde, arasında bir temsil ile %7 ve %13ülkenin bölgesine bağlı olarak.


O Piyasa Beklenti Anketi (REM) o ne yapıyor Merkez Bankası ve özel danışmanlar bunu tahmin ediyorlar Kasım ayında genel enflasyon %2,8 olacak ve Aralık 2024'ü bir kapanışla kapatacaktı %2,9’luk küçük bir sıçrama.


Et artarsa, Geciken fiyatlar etkiliyor −Ekim ayında arttı %1, Gıdadaki yüzde 1,2'lik artışın altında ve %2,7 genel enflasyonun – ve Kötü hava koşulları nedeniyle hayvan arzının azalması.


Bu anlamda, 2022-2023 kuraklığı ve artan maliyetler tarafından hazırlanan bir rapora göre artışın bir kısmını açıklıyor. Arjantin Et Endüstrisi Birliği (Unica)verilerden yola çıkarak Arjantin'in Kalkınması için Tarım Vakfı (FADA) ve Arjantin Sığır Eti Teşvik Enstitüsü (Icpva), Bu aynı zamanda fiyatın nasıl oluştuğunu ve bazı kesintilerin neden daha pahalı olduğunu da açıklıyor.


Ekim ayında et %1 arttı. Fotoğraf: Köstence Niscovolos

Arjantin dünya tüketiminde ilk 3'te Sığır eti, kümes hayvanları ve domuz eti üretiminde ABD ve İsrail'in arkasında yer alıyor. Sadece sığır eti düşünülürse kişi başına düşen en büyük küresel tüketicidirrağmen tavuk ve domuz eti tüketimi artar satın alma gücünün düşmesi ve yeme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle.


O Bir kilo sığır etinin ortalama fiyatı 7.878 dolar Buenos Aires Metropol Bölgesi'nde (AMBA), ancak ülkenin diğer bölgelerinde daha fazlasına tırmanıyor 10.000$, Icpva'ya göre.


2023 yılında sığır eti tüketimi 50 Kişi başına yıllık kilo, domuz eti ve tavuk birlikte eklendi 113Unica'ya göre. Et Sanayi ve Ticaret Odası (Ciccra) 2024 yılında şu ana kadar satışlardaki gerileme nedeniyle, Kişi başına tüketim düştü ile 47.2 Yıllık kilo, 28 yılın en düşük seviyesi.


Bu arada, Tavuk tüketimi sadece %2 düştü Ve domuz eti stabil kaldıgöre Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Sekreterliği (SAGPyA). Bir kilo kızartma ile bir kilo tavuk arasındaki satın alma oranı neredeyse 3'e 1domuzla birlikteyken 1.5.


Kişi başına tüketim 47,2 kiloya düştü. Fotoğraf: Reuters/Agustin Marcarian
Kişi başına tüketim 47,2 kiloya düştü. Fotoğraf: Reuters/Agustin Marcarian

Fiyat nasıl oluşuyor ve bazı kesintiler neden daha pahalı?


Unica araştırmasından anlaşılıyor ki Tüketicinin ödediği bedelin %76'sı zincir maliyetlerine karşılık geliyor: üreme bir açıklıyor %26; O besi yeriA %31; O buzdolabı, A %4; ve katliamA %15.


Bu sırada, vergiler %24'ü temsil ediyor: A %76 Onlar ulusaldır; A %19il; ve bir %5belediye. Kazanç Ve KDV En fazla katılımı sağlayanlar onlar. Birlikte temsil ediyorlar %65 toplamın.


Bu arada kuruluş şunu savundu: Sığır eti doğal olarak domuz eti ve kümes hayvanlarından daha pahalıdırbuna göre daha fazla zaman ve daha fazla yiyecek alır domuz veya tavuk yerine inek üretmek.


Bir dananın yetiştirilmesi için 30 ay gerekiyor ve ortalama 7 kilo yiyecek gerekiyor. elde edilen her kilo et için. Domuzlar durumunda, altı ay Ve 3 kilotavuğun içindeyken, iki ay Ve 2 kilo.


Ayrıca, bir inek yılda 0,70 buzağı üretir. Öte yandan, bir dişi domuz üretir yılda 30'dan fazla kaponbir tavuk iken üretebilir Yılda 150'den fazla civciv.


Sırayla, Her kesimin farklı bir fiyatı var, aynı hayvandan gelseler bile, dört değişkene göre:

  1. Pulpa vs. kemik ve yağ: Daha fazla kemik ve yağa sahip olanlar daha az maliyetli olma eğilimindeyken, daha yüksek oranda posaya sahip olanlar daha değerli olma eğilimindedir.
  2. Hassasiyet ve lezzet: Yumuşaklığı ve lezzeti en fazla olanlar en çok rağbet görenlerdir, dolayısıyla en yüksek fiyatlılardır.
  3. Tüketici tercihleri: Tüketicilerin favorileri ve en çok kullandıkları pişirme yöntemleri talep ve fiyatla ilişkilidir.
  4. Yarım sığır eti başına kilo kesim: Her yarım sığır etinin her kesiminde belirli sayıda kilo vardır. Örneğin, genç bir boğadan elde edilen her 100 kilo yarım sığır etine karşılık sadece 900 gram iç organ, 1,1 kilo fileto ve 1,4 kilo balık bulunurken, 11,1 kilo ossobuco ve 9,3 kilo rosto bulunuyor; bu da doğal olarak diğerlerinden daha nadir olan kesintilerin olduğunu belirler.