George Foreman, boks efsanesi ve girişimci, 76'da ölüyor

EnguLizyoN

New member
Eski ağır boks şampiyonu George Foreman, sporun en unutulmaz maçlarının ve anlarının bir parçası olan iş girişimcisini çevirdi, Cuma günü 76 yaşında öldü.

Foreman'ın ailesi Instagram'da, “Kalplerimiz kırıldı. Derin üzüntü ile, 21 Mart 2025'te sevdiklerinizle çevrili barışçıl bir şekilde ayrılan sevgili George Edward Foreman Sr'nin geçtiğini duyuruyoruz.”

“Dindar bir vaiz, sadık bir koca, sevgi dolu bir baba ve gururlu büyük ve büyük bir büyükbaba, değişmez inanç, alçakgönüllülük ve amaç ile işaretlenmiş bir yaşam sürdü.”

Ölüm nedeni verilmedi.

George Foreman, 12 Nisan 2023'te Atlanta, Georgia'da Regal Atlantic Station'da Big George Foreman taraması sırasında sahnede konuşuyor.

Paras Griffin

Üst düzey Başkan Bob Arum yaptığı açıklamada, “George sadece kendim için değil, tüm ailem için harika bir arkadaştı. Bir aile üyesini kaybettik ve kesinlikle harap olduk.” Dedi.

Foreman, Marshall, Teksas'ta doğdu, ancak Houston'ın beşinci koğuşunda büyüdü ve altı kardeşinin yanında bekar bir anne tarafından büyüdü. Foreman, zahmetli çocukluğu hakkında açıktı. 15 yaşında okuldan ayrıldı ve “soyguncu ve kavga” oldu.

Olimpik altın madalya ve iki kez ağır siklet şampiyonu olan Foreman, 1967 ve 1997 yılları arasında yarıştı. 16 yaşındayken kutu kurmayı öğrendi, 19 yaşında Olimpiyat altın kazandı. Frazier'i Ocak 1973'te Jamaika'da bir üzüntüyle durdurdu, nakavt Howard Cosell'in ikonik çağrısına ilham verdi: “Down Gider Frazier! Frazier!”

Joe Frazier (Beyaz Şortlar) sırasında, 22 Ocak 1973'te Kingston, Jamaika'daki Challenger George Foreman maçında eylem. Foreman teknik nakavt tarafından kazanıldı.

AP fotoğrafı

1974'te Zaire'deki unvanını tarihin en ünlü dövüşlerinden birinde savunmaya çalıştı. Muhammed Ali'ye karşı “ormanda gürleme”.

Foreman mücadeleyi anlattı CBS Sabahları 2016 yılında “garip” bir deneyim olarak.

“Onu bir ya da iki turda devireceğimi düşündüm, ama üçüncü turda ona vururdum ve üzerime düştü. 'İşte bu kadar' diye düşündüm. Ve çığlık atmaya başladı, 'Her şey var George?! Ve o zaman yanlış zamanda yanlış yerde olduğumu biliyordum “dedi.

Foreman, 2016'da ölen Ali ve Ali'nin kavgadan sonra ömür boyu arkadaş olduklarını söyledi.

Terleme, George Foreman'ın başından uçar ve 30 Ekim 1974'te Zaire, Kinshasa'daki Jungle'da Rumble olarak adlandırılan maçta Challenger Muhammed Ali'den bir sağ alırken.

Ed Kolenovsky / AP

Yorgun ve hayal kırıklığına uğramış olan Foreman, 1977'de savaşmayı bıraktı ve önümüzdeki on yılı dini uyanışından sonra vaiz olarak geçirdi. 30'lu yaşlarının sonlarında 1987'de boksa döndü ve 1991'de bir başlık dövüşünde Holyfield'ı Evander'a kaybetmeden önce uzun bir zafer serisi attı.

1994 yılında, Frazier'i unvan için dövdükten 20 yıl sonra, Foreman Michael Moorer'ı devirdi ve 45 yaşında boks tarihinin en eski dünya şampiyonu oldu.

Foreman, zaman zaman bir geri dönüşü tartışmasına rağmen, 1997'de yüzüğü iyi bıraktı. HBO için bir boks analisti olarak ve şöhretini ve servetini büyüten ızgaralar için bir sürahi olarak hayata geçti. Hayatına dayanan bir biyografik film 2023'te piyasaya sürüldü.

Foreman'ın, hepsi ünlü George Edward Foreman olarak adlandırılan beş oğlu da dahil olmak üzere 12 çocuğu vardı.

WBC Başkanı Mauricio Sulaiman sosyal medyada, “Efsanevi boks şampiyonu, hayat değiştiren vaiz, kocası, baba, büyük ve büyük büyükbaba ve sahip olabileceğiniz en iyi arkadaş.” “Hafızası şimdi ebedi, Big George huzur içinde yatsın.”

Daha