Kabileler ve Kızılderili öğrencileri Trump Yöneticisi'nin Hint Eğitim Bürosu Bürosu Dava Dosyası

EnguLizyoN

New member
NORMAN, Okla. – Üç kabile ülkesi ve beş Kızılderili öğrencisi bir davada, Trump yönetiminin Hint Eğitim Okulları Bürosunda işleri kestiğinde kabilelere yönelik yasal yükümlülüklerini başarısızlığa uğrattığını söylüyor.

İdarenin bir parçası olarak iki kolejde ateş Federal ajanslara kesintilerile milyarder Elon Musk'un yardımıCuma günü davaya göre, öğrencileri ve personeli güvensiz koşulları, iptal edilmiş sınıfları ve gecikmiş mali yardımı bırakmıştı.

Yerli Amerikan Hakları Fonu'ndaki avukatlar, ülkenin başkentindeki federal mahkemeye, İçişleri Bakanlığı başkanlarına, Hint İşleri Bürosu ve Isleta Pueblo, Prairie Band Potawatomi Nation ve Cheyene ve Arapaho Tribes adına Hint Eğitim Programları Ofisi'ne karşı açtı. Kabileler, federal hükümet iki kolejdeki birkaç çalışanı BIE'nin görüşü altındaki işten çıkardığında danışılmadığını iddia ediyor.

Dokuz eğitmen de dahil olmak üzere New Mexico, Albuquerque'deki Güneybatı Hint Politeknik Enstitüsü'ndeki personelin yaklaşık dörtte biri Şubat ayında kovuldu veya istifa etmeye zorlandı. Dava, güvenlik ve bakım ateşlerinin, son birkaç hafta içinde personel eksikliği nedeniyle çözülmemiş iki elektrik kesintisi de dahil olmak üzere kampüsü güvensiz bıraktığını iddia ediyor.

Davada adlandırılan bir SIPI öğrencisi Kaiya Brown, dosyalamada yurdasının 13 saat boyunca güçsüz olduğunu söyledi. “Bayan Brown, yurt ikametgahını terk etmek ve okul görevlerini tamamlayabilmek için ikinci bir yere gitmek zorunda kaldı.”

Kansas'taki Haskell Indian Nations Üniversitesi, “Öğrenciler Dekanı, Eğitmenler, Mülk Yönetimi Uzmanları, Koçlar, Konut Danışmanları, Akademik Danışmanlar, Gıda Hizmetleri çalışanları” ve tek otobüs şoförü davası dahil olmak üzere personelinin dörtte birinden fazlasını kaybetti. Ayrıca Haskell'in Öğrenci Merkezi'nin kapatıldığını ve öğrencilerin mali yardımlarının geciktiğini veya ödenmediğini bildirdi.

Öğrenciler ayrıca daha az yemek boyutları, tuvalet kağıdı olmayan banyolar ve şu anda kovulan profesörlerle aynı uzmanlığa sahip olmayan dekanlar tarafından öğretilen sınıflar bildirdiler.

Her iki kurum da bazı personel ve öğretim üyesinin işe alındığını bildirdi, ancak davaya göre “BIE bu kişilere bunun geçici olabileceğini ve tekrar işten çıkarılabileceğini bildirdi”.

BIA, bekleyen dava hakkında yorum yapmamanın bölüm politikası olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı.

BIE, ABD hükümetinin güven sorumluluklarının bir parçası olan ülke çapında Yerli Amerikalılar ve Alaska yerlileri için eğitim fırsatları sunmaktan sorumludur – ABD'nin kabilelerle ilgili antlaşmaları, yasaları ve kongre eylemlerini koruması ve sürdürmesi gereken yasal ve ahlaki yükümlülükler.

BIE'nin web sitesine göre, 23 eyalette 64 rezervasyonda büro tarafından finanse edilen ilkokul ve ortaokul bulunmaktadır. 55'in BIE ile işletildiğini ve 128'in kabile işletildiğini söylüyor.

ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi, okulları izleme ve yardım etme yeteneğini etkileyen BIE'de birkaç yıl boyunca önemli bir eksikliği vurguladı.

Haskell'de 35 öğrencisi olan Cheyenne ve Arapaho kabilelerinin teğmen Valisi Hershel Gorham, federal hükümetin kabile uluslarına karşı yükümlülüklerinden biri, kabilelere veya hizmetlerine zarar verebilecek herhangi bir işlem yapmadan önce anlamlı danışma sağlamaktır. Diyerek şöyle devam etti: “Bu durumda, sadece BIA ve BIE'den değil, genel olarak federal hükümetten değil, yapılan bir danışma yoktur.”

Kabile vatandaşlarını etkileyen ve daha sonra iptal edilen İçişleri ve Sağlık ve İnsan Hizmetleri departmanlarında yapılan son kesintiler, Doug Burgum ve Robert F. Kennedy Jr.'ın bu departmanların ilgili sekreterleri, bu güven sorumluluklarını anladığını, ancak aynı zamanda Yerli Amerikalılar için bu hakların ihlalini önlemek için özerkliğe sahip olmadıklarını gösterebilir.

“Şu anda Haskell, SIPI ve BIE okullarına yapılan kesintilere bakarsanız, tam özerklik verilmiyor gibi görünüyor” dedi.

Haberler'ten daha fazlası