Kaç Tane Avm ?

Ela

New member
Merhaba Arkadaşlar – Neden Bu “Kaç Tane AVM?” Sorusu Önemli?

Selam millet, uzun zamandır aklımda olan bir soruyu sizinle paylaşmak istiyorum: “Kaç tane AVM yeterli?” Yani gerçekten, metropolün her köşesinde karşımıza çıkan dev alışveriş merkezleri, bu kadar çok AVM’ye gerçekten ihtiyaç var mı? Bu soruyu sadece alışveriş veya eğlence açısından değil; toplumsal dokularımız, yaşam biçimlerimiz, hatta değerlerimiz ekseninde tartışmak istiyorum. Gelin birlikte düşünelim — çünkü bu, hepimizi ilgilendiriyor.

Kökenler: AVM’ler Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk AVM’lerin kökleri, batıda 20. yüzyıl ortalarındaki modern “tüketim kültürü”ne dayanıyor. Şehirlerde planlı yaşam alanları ve bireylerin toplu konutlara taşınmasıyla birlikte, alışverişin sokak dükkânından çıkarılıp kapalı, iklim kontrollü, büyük alanlara taşınması gündeme geldi. AVM fikri, hem konfor hem de yönetim kolaylığı sundu. Bu merkezlerde alışveriş, yeme‑içme, eğlence ve hizmetler tek çatı altında toplanıyordu. Böylece, hem tüketici hem işletmeci açısından cazip bir model doğdu.

Türkiye’ye bu model, özellikle 1990’ların ikinci yarısından itibaren girdi; kentleşme hızlandı, orta sınıf büyüdü, çalışma yaşamı yoğunlaştı. İnsanlar hem dışarıda vakit geçirmek hem de ihtiyaçlarını tek bir yerden karşılamak istiyordu. Böylece AVM’ler kentlerimizin görünürlüğünü, gündelik yaşam biçimlerimizi dönüştürmeye başladı.

Günümüzdeki Yansıma: AVM’lerin Hayatımıza Gölgesi

Bugün baktığımızda, büyük şehirlerde her semtte bir AVM görüyoruz. Kolay ulaşım, geniş otopark, mağaza çeşitliliği ve hava koşullarına bakmadan vakit geçirme imkanı cazip. Ama bu yoğunluk, beraberinde birtakım meseleleri de getirdi:
- Tüketim Hızı ve Tüketim Kültürü: Her AVM, daha fazla tüketme isteğini körüklüyor. İndirimler, kampanyalar, vitrinlerdeki cazip ürünler — bunlar sadece ihtiyacımızı karşılamak değil, bir yaşam biçimi sunuyor. Bu da ekonomik olarak bireylere küçük harcamalarla başlayan ama zamanla bütçeyi zorlayan bir döngü yaratabiliyor.
- Kent Hâkimiyeti ve Küçük Esnafın Söndüğü Mahalleler: AVM’ler şehrin planlı bir parçası haline gelirken; sokak dükkânları, esnaflar, mahalle kültürü — yok olmaya yüz tutuyor. Bir zamanlar mahalledeki küçücük manav, terzi, bakkal gibi işletmeler toplumsal bağları ve yüz yüze iletişimi beslerken; AVM’ler bireyleri anonim alışveriş merkezlerine yönlendiriyor. Sonuç: mahalleler sadeleşiyor, alışveriş soğuyor, “tanıdık yüzler” kayboluyor.
- Zamanın ve Alanın Tekelleşmesi: Günümüzde insanlar sosyalleşmek, vakit geçirmek ya da yalnızca dolaşmak için AVM’lere yöneliyor. Bu da kamu alanlarının, parklardan, meydanlardan, sokaklardan AVM’lere kayması anlamına geliyor. Toplu taşıma, yürüme kültürü yerine özel araçla AVM’ye gitme — bu da trafik, çevre, enerji tüketimi gibi sorunları artırıyor.
- Toplumsal Ayrımın Derinleşmesi: AVM’ler genellikle orta – yüksek gelir grubuna hitap ediyor. Bu da toplumsal sınıflar arasındaki görünür farkları artırabiliyor. Ekonomik gücü yeten AVM’lerde gezebiliyor, yiyebiliyor; az olan ise mahallede mahalle bakkalıyla yetinmeye devam ediyor. Şehirde yaşayan insanlar — sosyolojik olarak — iki ayrı dünyanın içinde var oluyor.

Gelecek Perspektifi: Daha Fazla AVM Olursa Ne Olur?

Peki, bu aynı hat üzerinde düzinelerce AVM açılmaya devam ederse… Ne olur?

İlk olarak, tüketim bağımlılığı kurumsallaşır. İnsanlar “alışveriş + sosyalleşme + tüketim” üçlemesini rutin hâline getirir. Bu, ekonomik değil yalnızca psikolojik bir bağımlılıktır. Her AVM’de aynı markaları görmek, aynı düşünce biçimini paylaşan kişileri görmek, kültürel çeşitliliği erozyona uğratır.

İkinci olarak, kamu alanları ve kamusal yaşam alanları geri çekilir. Parklar, sokaklar, meydanlar düzleşir. Çünkü AVM’ler – özel işletmeler – kamusal alan ihtiyacını kendi alanlarına yönlendirir. Bu da kentlileri özel alana mahkûm eder; demokrasi, toplumsal etkileşim, kent hakkı gibi kavramlar zayıflar.

Üçüncü risk; çevresel ve sürdürülebilirlik meseleleri. Her AVM bir enerji tüketim merkezi: ışık, ısıtma‑soğutma, klima, yürüyen merdiven, otoparklar vs. Bu kadar çok AVM, karbon ayak izimizin büyümesine katkı sağlar. Ayrıca çevredeki doğal alanlar, yeşil alanlar baskılanabilir. Yeşil alanların AVM’lerle yer değiştirmesi, kent ekolojisini zedeler.

Ancak bir umut ışığı da var: Eğer AVM sayısını eleştirel biçimde tartışabilirsek — belki “yeterli” kavramını yeniden tanımlayabiliriz. Küçük ölçekli, mahalle dostu, yeşil, sürdürülebilir “kent içi yaşam alanları” yaratabilir, AVM’yi değil; mahalleyi, doğrayarak değil — kalkan olarak görebiliriz.

Erkek – Kadın Perspektifiyle Karma Bir Bakış

Şimdi bu meseleyi sadece makro düzeyde incelemek olmaz; biraz da bireysel psikolojiler, bakış açıları ve toplumsal roller üzerinden bakalım.

Erkeklerin — genel olarak — stratejik, çözüme odaklı yaklaşımı bizi şu sorulara iter: “AVM’yi kapatmak mı?”, “Şehrin bir kısmını yeniden planlamak mı?”, “Ulaşımı nasıl düzenleriz?”, “Enerji ve çevre maliyetlerini nasıl azaltırız?” gibi. Bu yaklaşım, AVM’nin ekonomik yükünü, kamu maliyetini, toplu ulaşımı, trafik düzenini ön plana çıkarır. Yani daha sistematik, planlı, yapısal çözümler…

Kadınların — yaygın biçimde empati, toplumsal bağlar ve duygusal yönelimli bakışı ise: “Mahalle arkadaşlığı ne olacak?”, “Çocuklarımız nerede oynayacak?”, “Yaşlı komşumuz dükkânları kaybedince ne hisseder?”, “Arkadaşlarla kahve içip sohbet edebileceğimiz yer neresi?” gibi soruları gündeme getirir. Bu bakış, alışverişin ötesinde toplumsal bağları, insan temasını ve mahalle kültürünü koruma dürtüsünü önceler.

İşte ben diyorum ki: Bu iki bakış açısını birleştirip, hem yapısal sorumluluk almalı — hem de insani, toplumsal özlemleri, mahalle samimiyetini, insanların birbirini tanımasını, göz göze gelmesini korumalıyız. AVM’lere karşı refleksif bir bakış geliştirmek, yalnızca planlama sorunu değil — aynı zamanda toplumsal vicdan meselesi.

Beklenmedik Alanlarla Bağlantılar: Kültür, Psikoloji, Şehircilik…

Belki garip gelebilir ama AVM meselesi sadece alışveriş değil; kültür, psikoloji ve şehir planlaması ile doğrudan ilişkili. Nasıl mı?
- Kültür ve kimlik: Her AVM, aynı markaları, aynı mağaza düzenini, aynı konsepti taşır. Bu da bize yerel kültür, sokak sanatı, mahalle kimliği yerine standartlaştırılmış bir global kimlik sunar. Zamanla şehirler birbirine benzer — bu da kültürel çeşitliliği azaltır.
- Psikolojik etkiler: İnsanların sosyal bağ kurma biçimleri değişir. Yüz yüze temas azalır, anonim tüketim artar. Bu da yalnızlık, yabancılaşma hissini besleyebilir. Kentli birey, mahalle dostu yerine AVM tüketicisi olur.
- Şehircilik ve planlama: Eğer AVM’lerin sayısı kontrolsüz artarsa, ulaşım altyapısı yetersiz kalabilir, yeşil alanlar azalabilir, trafik yükü artar, park yeri sorunu büyür. Bu da şehirlerin sürdürülebilirliğini tehlikeye atar.
- Çevresel sürdürülebilirlik: AVM’lerde enerji tüketimi, karbon salımı, su kullanımı, atık yönetimi gibi çevresel etkiler yüksek. Özellikle klima, aydınlatma, lojistik, otopark gibi bileşenler ciddi maliyetler getirir. Bu da küresel çevre krizine ek yük demek.

Bu bağlamda, AVM sayısının çok olması — yalnızca tüketim coğrafyasını değil — kentlerin, bireylerin, toplulukların, çevrenin geleceğini de belirliyor.

Sonuç: Ne Kadar AVM, Ne Kadar Kent?

Şimdi son olarak gelin soruyu tekrar soralım: “Kaç tane AVM yeterli?” Belki net bir sayı vermek mümkün değil. Ancak şu gerçek ortaya çıkıyor:
- AVM sayısının kontrolsüz artması, toplumsal bağları zayıflatıyor; mahalle kültürünü aşındırıyor.
- AVM’ler karbon ve çevre yükü, enerji tüketimi, kültürel tekdüzelik gibi riskler taşıyor.
- Sadece ekonomik ya da konfor açısından değil — insanî, psikolojik, kültürel bir denge kurmak gerek.

O yüzden benim önerim: AVM’leri sorgulayalım — her yeni AVM demek şehirye “bir daha AVM” değil; “biraz daha yalnızlık”, “biraz daha tüketim”, “biraz daha anonimlik” demek olabilir. Bunun yerine, mahalleyi, küçük ölçekli dükkanları, toplu/kamu alanlarını, gerçek mahalle dostluğunu, yerelliği, çeşitliliği koruyacak planlamalar yapalım.

Eğer isterseniz — forumdaşlarla birlikte “ideal AVM nüfusu / şehir nüfusu” oranı gibi sayılarla düşünelim. Belki kendi şehrimiz (örneğin Bursa) için bir öneri üretiriz. Ne dersiniz?