Kitaptan alıntı: Peggy Noonan'ın “A Different Idea of America” adlı kitabı

EnguLizyoN

New member
Portföy

Bu makaleden satın aldığınız herhangi bir şeyden ortaklık komisyonu alabiliriz.

Wall Street Journal'ın yeni köşe yazıları koleksiyonunda, “Amerika'nın Belirli Bir Fikri” (19 Kasım'da Portfolio tarafından yayınlanacak), Pulitzer Ödülü sahibi Peggy Noonan ulusumuzun tarihi ve karakteri, Amerika'nın en iyilerini temsil eden dikkate değer kişiler, sosyal dokuya yönelik tehditler ve ülkemizin “daha iyi melekleri” hakkında yazıyor. demokrasi.

Aşağıdaki önsözü okuyun ve Robert Costa'nın Peggy Noonan ile 17 Kasım'da “CBS Pazar Sabahı” programında yapacağı sohbeti kaçırmayın!

Peggy Noonan'ın “Belirli Bir Amerika Fikri”

Dinlemeyi mi tercih edersiniz? Audible'ın şu anda 30 günlük ücretsiz deneme sürümü mevcut.

Önsöz

Bu, ulusal siyasi hayatımızın her günüyle ilgili bir kitap değil. Bu sadece Amerika'yı sevmek ve onun hakkında yüksek sesle düşünmenin tadını çıkarmakla ilgili.

Burada toplanan köşe yazıları konu bakımından çeşitlilik göstermektedir. Kalıcı şeylerle ve teşvik edilmeyi hak eden şeylerle ilgilidirler. Bazıları muhteşem insanlarla ilgili. Editörüm ve ben son birkaç yılı okuduk. Wall Street Dergisi Köşe yazılarında, “Bunu yazmaktan gerçekten keyif aldım” dersem ya da “Bunu sevdim” dersem ya da “Bu benim için önemliydi” dersem içerideydi. Değilse dışarıdaydı. Dört yüzden fazla arasından sekseni seçtik. Kendimizi en çok tarihin temaları ve zevklerinden etkilenmiş bulduk.

Kitap yedi bölüme ayrılmıştır.

“Şimdi Ünlü Adamları Övelim” çoğunlukla Billy Graham'dan Oscar Hammerstein'a, Kraliçe II. Elizabeth'ten Maine eyaletinin Senatörü Margaret Chase Smith'e ve Tom Wolfe'tan Bob Dylan'a kadar yirminci yüzyılın büyük figürleri ve sanatçılarını konu alıyor. on dokuzuncu yüzyıla ve Amerikan İç Savaşı'nın generallerine bazı yan geziler ile. Elli yıllık kariyerime dönüp baktığımda, başından beri en çok sevdiğim, beni en çok etkileyen şeyin dürüst övgüler yazmak olduğunu görüyorum.

Öte yandan, “Stern Olmayı Umurumda Değil”, halka açık bir yazar olarak eğlenmekle, hak ettiğinden emin olduğunuz insanlara ve şeylere olabildiğince büyük bir sopayla yaklaşmakla ilgilidir. ABD Senatosu, çocuk gibi giyinmekten hoşlanan bir senatöre uyum sağlamak için kıyafet yönetmeliğini mi değiştiriyor? Çubuğu alın. İntikamcı Prens Harry mi? Aynen. Yakın tarihli bir Broadway yapımı olduğundan emindik. Kabare son cümlesi özeti olan bir yazıyla sert ilgimizi hak etti: “Hayat Değildir merdeBeyefendi olmayan erkekleri kınıyoruz ve kendi kişisel gösteriş ürünleri olarak çocukları akılsız statü robotlarına dönüştüren ebeveynleri uyarıyoruz. Ayrıca saçma düşüncelerle saçma sözlerle konuşan uyandırılmış akademisyenler de ateşe maruz kalıyor. Sıkıcı ve kulağa sadece alaycı gelen “uyandı” kelimesini kullanın, ancak sorun şu ki, bunu söylediğinizde herkes ne demek istediğinizi hemen hemen biliyor.) Sanırım çağdaş sosyal adalet savaşçılarını sosyal adalet uygulayıcılarıyla karşılaştıran ilk kişi bizdik. mücadele oturumları Fransız Devrimi'nin liderlerinin büyük oranda sosyopatlar olduğunu belirtmekten keyif aldık. 6 Ocak 2021'den sonraki saatlerde yazılmış bir yazı var.

“Biraz Hassasiyeti Deneyin”de çok iyi bir şey olduğunu öne sürdüğümüz sevgiye dönüyoruz. Sanatçıları siyasete girmeye çağırıyoruz. Paris'teki Notre Dame Katedrali'ni kasıp kavuran yangının ardından dini inancın kalıcı varlığı ve gücü üzerine meditasyon yapıyoruz. Leo Tolstoy'u utanmadan severiz, bayılırız ve evlenmek isteriz. Savaş ve Barış. Uvalde, Teksas için yas tutuyoruz. Erkeklerin ve kadınların bitmek bilmeyen dramından bahsediyoruz ve Amerika'ya her gün ofiste işten daha fazlasının yaşandığını söylüyoruz. Ayrıca Taylor Swift'in bir Amerikan fenomeni olduğunu ilan ediyoruz ve eğer hoşunuza gitmiyorsa, bundan kurtulabilirsiniz.

“Tavsiyelerimi Dinlememiş Görünüyor” iki sütun uzunluğunda. Joe Biden hakkındaki ilki, temel öngörüsünde o kadar dikkat çekici bir şekilde yanlıştı ki bizi güldürdü. Ancak beş yıl geriye dönüp baktığımda, mantığı bana garip bir şekilde hala geçerli gibi geldi. İkincisi, 2016 seçimlerinin arifesinde Donald Trump'la ilgili, bana öyle geliyor ki, tarihsel bir figür olarak onun temel sorunlarına dair bir miktar önseziye sahip. Ayrıca bunu yazarken bir dokunaklılık hissi hatırlıyorum.

“Amerika Üzerine” ülkemizin zaaflarını, sıkıntılarını ve zaferlerini konu alıyor. Büyük teyzem Jane Jane'in İrlandalı bir göçmen olarak yeni ülkesini nasıl sevmeye başladığının öyküsünü içeriyor. Bu bölümün genel temasının baskı altında dengenizi korumak olduğunu söyleyebilirim. İçinde yeni üniversite mezunları, Normandiya işgali ve eski moda bir kapitalistin coşkulu, abartılı tanıklığı yer alıyor. Ayrıca, siyasi anlamda büyük bir değişim yaratan dinamiklerin bir portresi de yer alıyor: “Korunanlara Karşı Korunmayanlar.”

“Dikkat Edin” zihnimi meşgul eden endişelerle ilgili yazılar içeriyor: Yapay zekanın karanlık potansiyelleri, mucitlerinin karakterine ve amaçlarına ilişkin şüpheler; nükleer silahların olası kullanımı ve Ukrayna ve Ortadoğu'da devam eden dramalar.

“Başa Çıkabiliriz”, #MeToo hareketinden kürtaj savaşlarına, aklı başında bir dış politikanın oluşturulmasından Amerikan başkanlığının düşük durumuna kadar bizi rahatsız eden şeylerle ulus olarak yolumuza devam etmekle ilgilidir.

Bu koleksiyon, adını Charles de Gaulle'ün “Savaş Anıları” kitabının ünlü ilk cümlesinden alıyor; bu cümle en mutlu şekilde şu şekilde tercüme ediliyor: “Hayatım boyunca Fransa hakkında belli bir fikrim vardı.” Yıllar önce okuduğumda beni çok etkiledi ve aklımda kaldı çünkü hayatım boyunca Amerika hakkında belli bir fikrim vardı ve en başından beri düşüncelerimi şekillendirdi ve çalışmamı yönlendirdi.

Bu fikir nedir? O iyi. Onun bir değeri var. Doğumundan itibaren insanlık tarihinde yeni bir şeydi, bir adım ileri, bir ilerlemeydi. Kurucuları, varsayımları dile getirerek ve yaşamın daha iyi hale getirilmesini sağlayacak düzenlemeler yaratarak, insani başarının en yüksek biçimiyle meşguldü: adil. Tarihinin işleyişinde efsanevi bir şey gördüm. Örneğin Kurucuların deha kümesi, nasıl oldu da bu belirli insanlar o belirli anda tam olarak doğru (farklı ama tamamlayıcı) hediyelerle bir araya geldi? Uzun zaman önce tarihçi David McCullough'a bunu hiç merak edip etmediğini sormuştum. Evet dedi ve yapabileceği tek açıklama şuydu: “Kader.” Benim de aklım oraya yerleşiyor.

De Gaulle, Fransa hakkındaki düşüncelerinin akıl kadar duygular tarafından da yönlendirildiğini söyledi, benim için de aynısı geçerli. Buradaki 3 Temmuz 2019 tarihli bir yazı her ikisinden de söz ediyor:

Mor dağ majesteleri konusunda pek iyi değilim. Yerde bir delik olsaydı Amerika'yı severdim ama evet çok güzel. Artık hepimizin söylediği gibi, bunu yalnızca “bir fikir” olduğu için sevmiyorum. Bu bana biraz kansız geldi. Beyzbol bir fikirden gelmedi, ortaya çıktı biz– Her oyuncunun kendi başına hareket ettiği bir takım sporu olan, yüksek mükemmellik ve mutlak kalp kırıklığı anlarıyla noktalanan uzun, harika bir oyun. Amerika'nın eğlencesini konu alan harika filmin adı yok Fikir Alanıbuna denir Düşler Alanı. Ve her yetişkini ağlatan sahne, koyu saçlı genç yakalayıcının mısır tarlasından çıkıp Kevin Costner'a doğru yürümesidir. Costner aniden şunu fark eder: Bu benim babam.

Yakalamaca oynayıp oynayamayacaklarını soruyor ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar oynuyorlar.

Büyük soru babadan geliyor: “Burası Cennet mi?” Harika cevap: “Burası Iowa.”

Bu da beni vatanseverlik konusundaki duygularıma yaklaştırıyor. Biz birlikte destansı şeyler yaşamış bir milletiz. Bize bu muhteşem, güzel şey, bu yeni düzenleme, hepimizin eşit olduğu ve başladığınız yerin nereye varacağınızı belirlemediği yönündeki şaşırtıcı varsayıma dayanan politik bir icat verildi. Mükemmellikten ilham alarak ve kalp kırıklıklarına rağmen bunu babadan oğula, anneden kıza, kuşaklar boyunca sürdürmeye devam ettik. Ne olursa olsun, depresyon ya da savaş, anlamı yüksek tuttuk ve ileriye doğru ilerledik. Anayasaya saygı duyduk ve onu koruduk.

Ve bunu başararak ve yüksekte kalarak bir tarih, gelenekler ve birlikte var olmanın bir yolunu yarattık.

Bunu 243 yıldır, 4 Temmuz'dan bu yana, dünyayı kasıp kavuran tüm değişimlere rağmen yapıyoruz.

Hepsi bir mucize. Amerika'yı seviyorum çünkü orası mucizenin olduğu yer.

Yukarıdakiler hakkında şunu söyleyebilirim, en derin kalbime hoş geldiniz.

Burada ABD İç Savaşı'nın bir kısmını göreceksiniz. Bu hayat boyu süren bir meşguliyetti ve çocukluğumdan beri hayatı beni etkileyen Abraham Lincoln'e olan ilgimin ardından geldi. Kendisi hem politik hem de edebi bir deha olan (kelimenin tam anlamıyla dahi) olan ve mistik bir hava taşıyan tek Amerikan başkanıdır. Tamamen insandı (sade davranışlar, müstehcen şakalar, depresyonlar, öfkeli mektuplar yazan bir yazar) ama yine de adil olma, adaletli olma, işkencecilerine karşı merhametli olma yeteneğinde neredeyse doğaüstü bir şeyler vardı (kızgın mektuplar çekmeceye atılmış). Ne rakam. Tolstoy onun tarihteki en büyük adam olduğunu düşünüyordu.

Dini inanç burada sürekli bir alt metindir çünkü o benim değişmez alt metnimdir.

Her neyse, Amerika. Tüm yürek parçalayıcı kusurlarına rağmen (örneğin biz her zaman şiddete başvuran bir ülkeydik) bizden derin bir koruma duygusunu hak ediyor. Vatandaşlar olarak bizim en büyük görevimiz, onu biraz parlatmak, daha iyi hale getirmek ve onu gelecek nesillere güvenli bir şekilde teslim etmek ve onlardan onu parlatıp aktarmalarını istemektir. Çoğu zaman yapmaya çalıştığım şeyin bu olduğunu düşünüyorum. Bunu gördüğünüzde haftalık köşe yazarı olacağım Wall Street Journal sadece çeyrek yüzyıla yakın bir süredir. Görüşlerim tükenmediği için minnettarım.

Peggy Noonan'ın, Penguin Random House LLC'nin bir bölümü olan Penguin Publishing Group'un bir baskısı olan Portfolio ile mutabakatla yazdığı “A Different Idea of America” kitabından alıntıdır. Telif Hakkı © 2024 Peggy Noonan.

Kitabı buradan alın:

Peggy Noonan'ın “Belirli Bir Amerika Fikri”

Yerel olarak satın alın Bookshop.org

Daha fazla bilgi için:

Daha