“Kötü politika sektörü korur, iyi politika ise rekabetçi sektörleri korur”

PiKe

New member
– Donald Trump'ın Meksika, Kanada ve Çin'den yapılan ithalata yönelik açıkladığı tarife artışları Arjantin'i nasıl etkileyecek?


– Henüz kesin duyurular olmasa da çeşitli etkiler var. Trump'ın en azından Meksika ve Kanada ile ilgili söylediklerini dikkatli okursak, bunların müzakereye açık olduğunu görebiliriz: “Göç akışını kapatırlarsa bunları uygulamayacağız.” Oturup müzakere edilmesi gereken bir duyuru bu, bir şey yapılacaksa ve müzakere etmek istenmiyorsa, iki ay önceden duyurulmaz. Çin'e gelince, bu daha az açık, bir şeyler olacak, Çin'in ABD ticaretini de oldukça kısıtladığına inanıyorum, bunun bir müzakerenin parçası olduğunu göz ardı etmiyorum. Meksika, Kanada ve Çin'e daha yüksek gümrük vergileri koyarlarsa, ki bu prensipte ticaretin saptırılması nedeniyle Arjantin'in yararına olacaktır, bu ülkelerden ithalat yapmak daha pahalı hale gelir, dolayısıyla diğerlerinden daha fazla ithalat yapmış olursunuz. Şimdi eğer bir ticaret savaşı çıkarsa ve ticareti etkilerse bu herkes için kötü olur.


– Doların küresel anlamda güçlenmesi hammadde üreticilerini etkiler mi?


– Amerika Birleşik Devletleri politikasıyla ilgili en önemli şey mali açığın ne olacağıdır, bu çok yüksek. Ve Trump'ın politikaları bu açığı artırma eğiliminde; eğer artarsa daha fazla finansman gerektirecek ve bunun için de faiz oranını yükseltmek zorunda kalacaksınız. Eğer bu gerçekleşirse iki kötü şey olur: Arjantin için sermaye pahalılaşır ve dolar değer kazanır. Bugün Arjantin dolara sıkıştı. Dolarda güçlenme var ama Trump yüzünden değil ama yüksek enflasyonla mücadele politikası nedeniyle ve Powell oranları düşürmeye başladığında aradaki açığı kapatmaya yardımcı olan güçlü bir sermaye akışı yaşadık. Şimdi Powell'ın iki faiz indirimine daha devam edip etmeyeceği sorgulanıyor ve bugün ne olacağı belli değil. Gordion düğümü Trump'ın vergi politikasının ne olacağıdır. Asıl sorunun bütçe açığı olduğuna inanan ve enflasyon nedeniyle faizlerin yükselmesi nedeniyle yanılgıya düşen Elon Musk'un ortaya çıkması sevindirici bir haber. Ancak açığın düzeltilmesi gerektiği doğrudur.


– UIA, pesodaki değerlenme nedeniyle “ithalat dalgası” oluşmasından korkuyor, ne düşünüyorsunuz?


– Sektörde karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olmayan Arjantin için bu bir sorun. Bunları tarımda ve madencilikte kullanıyor ve şimdi keşfetti kaya gazı Ve şeyl yağı Bu muazzam bir zenginlik ve büyüyen ihracat gerçekleşmeye başlıyor. Bu bağlamda düşük denge döviz kuru sektörü daha az kârlı hale getirdiği için geri kalan günlerde şikayet edecekler, bazıları iflas edecek ve rekabetçi olmayı başaranlar büyüyecek, döviz kuru daha düşük çünkü biz daha zenginiz. öncesine göre. Soya fasulyeniz varsa ve ertesi gün Vaca Muerta'nız varsa, dolar açısından daha zenginsinizdir ki bu, keşfedildiğinden beri olan ve ancak şimdi görülmeye başlayan bir durumdur. Ama yarın dünyanın sonu gelse bunun hiçbir değeri kalmaz. Kirchnerizm budur, o dünyada endüstri çok yüksek döviz kurundan memnundur, bu doğal bir korumadır. Kötü politika sanayiyi korur, iyi politika ise rekabetçi sektörleri korur. Eğer ülke iyi durumdaysa döviz kuru son Kirchnerciliğe göre çok daha düşük.


“Arjantin'in döviz esnekliği yok, dolar hükümet tarafından belirleniyor.”

– Techint hükümetten sektörü Çin ithalatından korumasını istedi


– Olabilir ama siyaset tartışmanın yolu gibi görünmüyor. Çin'den Arjantin'e bir dolambaçlı yol olabilir. Ancak bu tüm dünya için geçerli ve aynı zamanda Arjantin'in ABD'ye ihracatında da bir sapma olacak. Eğer ABD daha korumacı hale gelirse, çözüm daha korumacı olmak ve daha fakirleşmek midir?


– Peki çözüm nedir?


– Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin ithalatını etkileyecek bir şey yaptığını, mallarının değerinin düştüğünü, başka ülkelere yerleştirildiğini ve Arjantin'in daha ucuz mal tedarikine sahip olacağını varsayalım. Bu yüzden nominal döviz kurunda bir düzeltmeye ihtiyacı var, sorun şu ki bugün döviz kuru esnekliğine sahip değil.


– Milei döviz kurunu belirlemediğini söylüyor


– Dolar dalgalanmıyor, dolar Hükümet tarafından belirleniyor, ayda %2 artıyor. Brezilya'nın para birimi bu hafta olduğu gibi hızla değer kaybetmeye devam ederse onunla ticaret yapmayı önemsiyorum. Brezilya, Arjantin'in ana ihracatçısı; bu nedenle, eğer o para biriminde değer kaybı yaşıyorsa ve siz görmüyorsanız, Brezilya size karşı rekabet gücü kazanıyor demektir; soru şudur: Bu sürdürülebilir mi değil mi? Bir yanda Arjantin'in Brezilya'ya ve potansiyel olarak Çin'e karşı değer kazandığı şoklar var. Ama aynı zamanda reformlar yaptığı ve dünyanın dikkatini çektiği için de sermaye akışı alıyor. Arjantin rezerv satın alıyordu. Tazminat verip vermediklerini görmemiz lazım.


Döviz açığı kapandı ancak Brezilya'nın devalüasyonu olumlu değil.
“Döviz açığı kapandı ancak Brezilya'nın devalüasyonu olumlu değil.”

– Ülkeye ne tür sermaye giriyor?


– Dolar sermaye piyasalarına yatırım amaçlı mevduata giriyor. Bunun sonucunda Devlet dolar alıyor, döviz açığı kapanıyor, çok düşük. Arjantin'in lehine olan ve Brezilya'nın devalüasyonu gibi olumsuz olan şeylerin bir birleşimi var.


– Bu durum ticaret dengesizliğini artırıyor


– İkili açık artıyor ama amaç bir ülkeyle açık vermek değil. Mesele şu ki, birine ihracat yapacaksak. Geçtiğimiz yıl kuraklık yaşandığı için bu yıl ihracat çok artıyor, dolayısıyla tarım ihracatının geçmişte yaşanan kuraklıktan mı yoksa kendiliğinden mi arttığını bilmek zor. Zenginlik etkisi yaşadığımız için maden ve petrol ihracatı da artıyor. Dolar cinsinden daha fazla zenginlik ve ardından denge döviz kurunun daha düşük olması, rezerv eksikliği ve Brezilya'nın devalüasyonu ile sabit bir döviz kuru için yeterli mi? Kimse bilmiyor.


– Doların giriş ve çıkış bakiyesi dış ticaret, hizmetler ve çıkarlar 8 aylık açığı biriktiriyor.


– Durgunluktan çıktıkça daha da önem kazanacak ve hisse senedinden çıkış daha fazla yatırım getirecek, finanse edilebilir, mesele şu ki büyümek istiyorsanız, devalüasyon yaparak döviz kurunu değiştirmek istemezsiniz ve siz stokları kaldırmayın, bir tutarsızlık var ama böyle olması gerekmiyor, Hükümet gelecek yıl stokları kaldıracağını söyledi.


– Ekonomide seçici bir açılım var mı?


– PAIS vergisinin düşürülmesi geneldir, seçici değildir. Bu yüzden SIRA'lar seçici davranıp kaldırdılar, tedbir geneldir. Hükümet dünyayla daha entegre, daha az korumalı bir ekonomi istiyor ve bunu da yavaş yavaş gerçekleştiriyor. Daha fazla kapalı sektör var, sektörleri düşünmüyorlar, sanayi politikasına pek inanmıyorlar ve hatta korumacılığa daha az dayanıyorlar, belki de giderek daha az korunan sektörlerin olduğu bir ekonomiyi miras almış olabilirler, parçalayacaklar. bunu genel kurallarla yapmak lazım ve bu sektörel farklılıkların devam etmesi mümkün mü?


Hükümet ekonomiyi azar azar açıyor, hepsini birden yapamaz.
“Hükümet ekonomiyi azar azar açıyor, hepsini birden yapamaz.”

– Son yıllarda sanayileşen ülkeler bunu yaptılar mı?


– Hayır, bazıları Kore'ye bakıyor. Siz de aynısını yapabilirsiniz ama kimse onlar için neyin işe yaradığını bulamıyor çünkü Arjantin'in tarımda, madencilikte, petrolde karşılaştırmalı üstünlükleri var, başka karşılaştırmalı üstünlükleri de var. Döviz kuru sanayi sektörlerinin rekabet edemeyeceği kadar düşük, bu bir genel denge meselesi, bir heves değil. Burada tüm sektörleri geliştireceksiniz, bazılarında her zaman uzmanlaşır, bazılarında ise daha az uzmanlaşır. Endüstriyi geliştirmek için Abu Dabi'ye gittiğinizi düşünün, öyle bir şey yok. Turizm var, bankacılık var, petrol var. Bu Arjantin'de sanayi olmayacak, sadece rekabetçi sanayi olacak anlamına gelmiyor ama onlarca yıldır koruduğumuz ve sahip olduğumuz tek şey ithalat korkusu olan bir sektörü korumanın sonucu olmayacak.


– Günümüzde çeşitli faaliyetlerde vergi avantajı sağlayan rejimler bulunmaktadır.


– Bu, farklı etkililiğe sahip politikalar üretir. Mesele şu ki, bu hükümetin ruhuna uygun değil. Söylemem gerekirse genel politikalara doğru gidiyor ve sektöre altyapı, daha az vergi, daha iyi eğitim konusunda yardımcı olacak. Tekstil sektörü için değil.


-Ya bilgi endüstrisi rejimi?


– Bilmiyorum, aynı zamanda Hükümet yapay zekayı da teşvik etmek istiyor, dolayısıyla bu diğer faaliyetlerle tamamlayıcılık görüp görmediği sorulmalı.


– Hükümet altyapı ve eğitim harcamalarını kesti


– Bugün bunu yapmıyor ama sanayi politikasıyla nereye gidiyorsa, bir sektör için değil, herkese yönelik gidiyor. Lojistik, vergi indirimi, altyapı, Sturzenegger'in kuralsızlaştırılması hem bara hem de KOBİ'ye veya Techint'e fayda sağlayabilir. Tek bir sektöre yönelik değil.


Techint, “kapıdan kapıya” ve pahalı giysiler


Galiani'nin Ekonomi (UBA) diploması ve Ekonomi alanında (Oxford Üniversitesi) doktorası vardır. Ocak 2017 ile Haziran 2018 arasında Nicolás Dujovne'un Ekonomi Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Di Tella Üniversitesi, San Andrés Üniversitesi, St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nde ve şu anda kalkınma ekonomisi hakkında ders verdiği Maryland Üniversitesi'nde ders verdi. ve uluslararası ticaret.


ABD'den ithalatın açılmasını ve Aralık ayından bu yana yurt dışından sevkiyat yoluyla yapılan alımlarda maliyetlerin azalmasını memnuniyetle karşılıyor. “İthalat kısıtlamalarının kaldırılması bana iyi geliyor. İthalatın kötü, ihracatın iyi olduğu, iyi olanın verimli üretim yapmak olduğu yönünde yanlış bir görüş var. Diğeri merkantilist bir görüştür, Adam Smith öncesidir” diyor .


Techint, haftalar önce Çin ithalatının “yıkıcı gücü” konusunda uyarıda bulunan ana sanayi gruplarından biri ve UIA da bu Salı günü bunu yaptı. “Arjantin'de Techint rekabet etmiyor, Amerika Birleşik Devletleri'nde rekabet ediyor, Mercosur şeklinde muazzam bir korumaya sahip, tüm Arjantin endüstrisini çarpıtıyor, Techint'in ürettiği girdilere çok yüksek tarifeler koyuyor ve tüm endüstrinin kullanmasını sağlıyor girdiler pahalı.” diye uyardı.


Bu çerçevede ekonomist, Milei'nin artık Mercosur'u daha esnek hale getirmeye çalıştığına inanıyor. “Bu hassas bir durum, Brezilya çok büyük bir pazar, bu politika Brezilya'nın lehine, Arjantin'in bunu yeniden müzakere etmesi gerekiyor ama bunu kırmadan, kısa vadede kırmanın maliyeti çok yüksek. Ne bu hükümet ne de başkası fazla bir şey yapmadı. Brezilya Büyük bir ülke, bir nevi baskın bir ülke” dedi. Ve Avrupa'nın bu blokla bir anlaşmaya varma yolunda ilerlemediğini, çünkü bu bloğun tarımını korumayı amaçladığını düşünüyor.


Bir şey farklı yapılabilir mi? Galiani, “Evet, Arjantin'in karşılaştırmalı avantajları var; diğer ülkeler kendilerini vuracak diye neden kendi ayağına kurşun sıkacağını anlamıyorum” diye temin ediyor. Her ne kadar Mauricio Macri, Trump'la limon ve çelik engellerle karşı karşıya kalsa da, eski yetkili “bunun büyütülecek bir şey olmadığına” inanıyor. “Çin'e gümrük vergisi koydu, ancak Arjantin limonla belirli mallar için Amerikan pazarlarına erişim sağladı, bu genelleştirilemez” diye açıkladı.


Eski BM, IDB ve Dünya Bankası danışmanı, Arjantin'in “çok kapalı” bir ülke olduğunu düşünüyor. “Kendinizi uluslararası sınırdan izole ederseniz çok verimsiz olursunuz. En kapalı olanlardan biri, bu yüzden çok pahalı giyim ve elektronik eşyalara para ödüyoruz. Tierra del Fuego sistemini düşünün, elektronik üretiminde karşılaştırmalı bir avantajı yok.” Sadece yerel koruma nedeniyle varlığını sürdürüyor, rekabetçi hale getirmenin yolu yok, ölçeği yok” diye uyarıyor.


– Milei Tierra del Fuego rejimini sürdürüyor


– Tüm ülkelerde koruma sağlayan ve politikadan fayda sağlayan sektörler bulunmaktadır. Hükümet çok kapalı ve korunan bir ekonomiyi devraldı, SIRA'ları kaldırdı, PAIS vergisini kaldırıyor ve tarifeleri düşürüyor, yavaş yavaş ekonomiyi açıyor. Doğru yöne gidiyor, her şeyi bir anda yapamaz çünkü düşük rezervleri devraldı, dengelemek zorunda.


Dokunuşta


Meydan okumak: Stoklardan çıkıp halka açılmak, zamanında yapılmazsa ekonomiye zarar verebilir.


Proje: İsrail'deki akademik araştırmam ve öğretmenliğim, o toplum ve onun çatışmalarıyla çok ilgiliydim.


Bir rüya: Arjantin iyi işler yapsın.


Bir zevk: Edebiyat okuyun.


Bir hatıra: Bir hafta önce 81 yaşında vefat eden annem.


Bir kitap: Varolmanın dayanılmaz hafifliği.


Bir film: Sinema Cenneti.


Bir toplum: İsrailli.