Ohio kütüphanesindeki bağış temelli restoran, gıda güvensizliğiyle mücadeleye yardımcı oluyor: “Bu sadece yemekle değil, onurla da ilgili”

EnguLizyoN

New member
ABD Tarım Bakanlığı'nın istatistiklerine göre 2023'te 18 milyon Amerikalı hane gıda güvensizliğiyle mücadele etti. Ohio'da yardım beklenmedik bir yerden geliyor: Toledo Halk Kütüphanesi.

Kütüphanede, SAME Café'nin eski CEO'su Brad Reubendale, geleneksel kütüphane alanını açlıkla mücadele için bir merkeze dönüştürdü.

Reubendale, yerel bir kütüphanede faaliyet gösteren ve ihtiyacı olanlara öğle yemeği servisi yapan “So All May Eat” kelimesinin kısaltması olan SAME Café'yi kurdu. Kafe, müşterilerin gönüllü olarak katılabileceği, paralarının yettiği kadar para ödeyebileceği veya yemek karşılığında taze ürünler takas edebileceği bir katılım restoranıdır.

Toledo, Ohio'da müşterilerin yaklaşık üçte biri yiyecek karşılığında zamanlarını gönüllü olarak harcıyor, üçte ikisi ise bir tür mali katkı sağlıyor. Az sayıda müşteri de yemek karşılığında ürün sağlıyor. Kafe, taze malzemelerinin çoğunu tedarik etmek için yerel çiftlikler ve bahçelerle yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.

Ödeme gücü ne olursa olsun herkesin yemek yiyebileceği bir yer.

Kafenin müdavimlerinden Rori Quinonez, “Her türden insan gelir, aileler gelir, iş adamları gelir, kaynaklara veya hizmetlere ihtiyacı olan insanlar gelir. Yani burası gerçekten bir topluluk merkezi” dedi.

İlk kar amacı gütmeyen SAME Café, Libby ve Brad Birky tarafından 2007 yılında Denver'da açıldı. Kafenin başarısından ilham alan Reubendale, modeli en çok ihtiyacı olanların bulunabileceği mekanlara taşımak istedi.

“Kütüphaneler, gerçek anlamda kamusal alan olan herhangi bir yerin son kalıntılarından biridir” dedi. “Hiç kimse fakir olduğu için kütüphaneden atılamaz.”

Reubendale'in SAME Café'nin misyonuyla kişisel bir bağlantısı var. Eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra papazlık işini kaybetti ve kendini evsiz ve arabasının dışında yaşarken buldu. Bu zor dönemde Denver'daki SAME Café onun için çok ihtiyaç duyulan bir destek noktası haline geldi. Kafeyi sık sık giyinerek ziyaret eder ve sessizce küçük bir bağışta bulunurdu.

“Sessizce bir dolar koyardım çünkü kaynağa erişebilmek için travmamı anlatmak zorunda kalmak istemezdim” dedi.

Reubendale, kar amacı gütmeyen kuruluşları yönetenlerin bu tür hizmetlere ihtiyaç duyma konusunda ilk elden deneyime sahip olmaları gerektiğine inanıyor.

Reubendale için SAME Café yemekten daha fazlasıdır; onurun korunmasıyla ilgilidir.

“Kapıda birilerinin 'Bana hikayeni anlat, bunu hak ediyor musun?' diye karşılamasını istemiyoruz” dedi. “Bu sadece yemekle değil, onurla da ilgili.”

Kafenin yaklaşımı, gerçek değişimin insanlar kendilerine yardım ettiğinde gerçekleşeceği inancına dayanıyor.

Reubendale, “SAME Café'nin insanların kendileri için yardım bulabilecekleri güzel yerlerden biri olduğunu düşünüyorum” dedi. “İnsanlara yardım etmeye inanmıyorum. İnsanların yardım almasının tek yolu, kendilerine yardım etmeleridir.”