Tarım şirketleri temerrüde düşüyor: kırsal kesim gıcırdıyor

PiKe

New member
Tarımsal girdi ve hizmet sağlayan sembol şirket Los Grobo'nun ciro edilebilir bir yükümlülüğünü ödememesi finans piyasasını sarstı ve herkesi şaşırttı. Bunun gerçekleşemeyeceği için değil (pek çok neden var), temerrüt miktarı yüzünden: şirketin ödeyemediği miktar 100.000 dolarlık bir senet. Ulusal Menkul Kıymetler Komisyonu'na şu an ile Mart ayı arasında başka vadelerle karşılaşmayacağını söylemesine rağmen, 10 milyon dolar daha.


Fonun bu durumu göz önünde bulundurursak bu düşük bir rakam. Victoria BaşkentiHisselerin çoğunu birkaç yıl önce satın alan , buraya yatırım yaptı 200 milyon dolarS. Ve aynı günlerde şirket, Pampas bölgesindeki farklı şubelerinde çeşitli etkinliklerle 40. yılını kutluyor. Hissedarlar bunun düşmesine izin verir mi?


Sorun ilgili şirkette başlıyor, Agrofinabitki koruma ürünlerinin formülasyonuna adanmıştır. Los Grobo yalnızca bu tarım kimyasallarını satmak ve finanse etmekle kalmıyor, aynı zamanda modern tarımsal üretimin gerektirdiği tüm girdileri (tohum, gübre) de satıyor ve finanse ediyor. Alanındaki en büyüklerden biridir.


Grobo yalnız değil. Birkaç gün önce sektörün önemli bir şirketi daha düştü: Kırmızı OluklarSanta Fe Calvo ailesinden. Ayrıca ON ödemesini de karşılayamadı. Tüm karmaşıklığıyla birlikte yerel finansal bağlamın ötesinde, arka planda bu girdi ve hizmetlerin nihai alıcılarının gelir krizi yer alıyor. Saha mükemmel bir fırtınadan geçiyor.


İki yıl (2022 ve 2023) şiddetli kuraklık. 2024 iklim açısından biraz daha iyiydi ama bir haşere mısır mahsulünün üçte birini aldı: 20 milyon ton, 3 milyar dolar değerinde. Açık, Uluslararası fiyatlar yüzde 30 düştü. Buna rağmen hükümet, çok tartışılan ihracat vergileri konusunu öne çıkardı. (ünlü saklamalar). Dolayısıyla, gelir krizine rağmen Devlet, soya fasulyesinin %33'ünü ve diğer “pampüme” mahsullerin %12'sini ele geçirmeye devam ediyor.


Teknoloji girdisi tedarikçilerinin yaşadığı mali krizin gerçek arka planı budur. Düşen fiyatlar dünyanın her yerindeki çiftçileri etkiliyor. Aynı hafta, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi çiftçilere likidite sağlamak için 10.000 milyon dolarlık acil yardım paketini onayladı. Arjantin hükümetinin 2025 bütçesine stopaj olarak koyduğu şeyin aynısı. Müstehcen bir kontrast.


Ve Washington ayrıca doğal afetler (kuraklık, yangınlar) tazminatı olarak önümüzdeki 90 gün içinde onlara 20 milyar dolar daha gönderilmesini onayladı. Yıllık 200.000 milyon sübvansiyon. Bu tedbir çiftçilerin yanı sıra tarım ürünlerini pazarlayan yan sanayi ve krizden zarar gören şirketleri de rahatlattı.


Girdiler arasında ayarlamalar sert: İki dev Bayer ve Corteva ciddi maliyet azaltma programları içerisindeler. Dünyanın önde gelen tarım makineleri şirketi John Deere, dünya çapında 16.000 çalışanını işten çıkardı. Cargill ayrıca iş gücü azaltma programını da duyurdu.


Arjantin tarımı gezegendeki en rekabetçi tarımdır. “Doğrudan ekim”, biyoteknoloji ve doğru ürün besleme gibi yeni uygulamalara dayanan güçlü bir teknolojik devrimden yola çıkarak hektar başına verimde gözle görülür bir artış ve elde edilen birim ürün başına maliyette güçlü bir düşüş sağlandı. Ancak bu yatırım anlamına gelir. Ve yatırım yapmak için karmaşık bir finansal çarkın çalışması gerekiyor. Yolun sonunda “para yoksa” ya da yetmiyorsa, tüm sistem gıcırdıyor. Olan bu.


Şans eseri, bu sezon mahsuller iyi gelişiyor.. İyi hasat (buğday ve arpa) büyük ilerleme kaydetti ve bol miktarda mısır ve soya fasulyesi çok güzel görünüyor. Ancak alan “nefes alıyor”. Bu şirketlerin temerrüdü hükümete bir uyandırma çağrısıdır. Rahatlama bekleyemez.