Temmuz ayında Tüketici Güven endeksinde toparlanma yaşandı

PiKe

New member
Tüketimde yeniden canlanma belirtileri görülmese de tüketici güvenini gösteren değişken bu ay boyunca olumlu bir rakam kaydetti: %5,02 arttı, Di Tella Üniversitesi Finans Araştırma Merkezi tarafından her ay ölçülen endekse göre


Bu gösterge Haziran ayında %3'lük keskin bir düşüşten kaynaklandı; bu durum, analistlerin Temeller Yasası kabul edilene kadar hüküm süren siyasi belirsizlik ortamına atfedildiği bir durum. Di Tella'nın analizine göre, bu örnek aşıldığında, hemen bir iyimserlik ortaya çıktı. enflasyondaki düşüş. Ancak Tüketici Güven Endeksi (CCI) Yıllar arası değişimde çok geride kalmaya devam ediyor: Temmuz 2023'te kaydedilen değerin %10,25 altında.


1-11 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen saha çalışmasına göre gösterge 39,10 puanda yer alırken, bu yıl şu ana kadar kaydedilen en yüksek değer. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında Kasım 2023'te ulaşılan zirve olan 47,5'i henüz aşamadı ve bu seviyenin %17,68 altında bulunuyor.


Üniversite raporunda açıklandığı gibi, “Kasım 2023'te kaydedilen değer Kasım 2017'den bu yana gözlemlenmedi ve mevcut başkanın ilk iki ayında CCI'da %16,2 ve %10,6'lık keskin aylık düşüşler yaşandı” diye bildirdi.


Araştırmanın başkanı Sebastián Auguste'ye göre, “Şubat ayından bu yana bu olumlu çizgide CCI'nın kümülatif %9,8'lik bir artışı var. düşük gelirli hanelerde daha yüksektir (+%13,2) yüksek gelirlilere (+%8,7) kıyasla” diye belirtiyor.


“Bileşenleri analiz edersek, endeks temel olarak Mevcut Koşullardan, özellikle de en az gelire sahip olanlardan dolayı yükseliyor. Enflasyondaki düşüşün, durgunluğun işsizlikte büyük bir sıçrama yaratmaması ve reel ücretlerin bunun üzerinde iyileşme sağlamasıyla birleştiğini düşünüyorum. en düşük gelire sahip olanların hepsi sübvansiyonları sürdürüyor ve kar ödemiyor; bunlar orta sınıfın hoşuna gitmeyen şeylerdi” diye belirtiyor.


Analist ayrıca, “Temmuz ayındaki artışın, göstergeyi oluşturan tüm alt endekslerdeki olumlu aylık değişimle açıklandığını” da ekliyor: Dayanıklı Tüketim Malları ve Gayrimenkul satın alma eğilimi %9,92, Kişisel Durum değerlendirmesi ise %4,01 arttı. Makroekonomik Durum vizyonu ise %3,97 arttı.


Haziran ayına göre bir diğer farklılık ise hem Mevcut Koşulların hem de Gelecek Beklentilerinin artmasıdır (sırasıyla %9,99 ve %2,85). Raporun açıkladığı gibi, “İki ay üst üste olumsuz aylık değişimlerin (Mayıs ve Haziran) ardından Gelecek Beklentileri toparlandı.


Ayrıca bölgesel anlamda Temmuz ayında CCI, CABA'da %0,96 ve GBA'da %11,40 arttı, ancak İçişleri'nde %1,53 düştü (her zaman haziran ayına ilişkin).


Son olarak, gelir seviyelerine göre, yüksek gelirli haneler Temmuz ayında Haziran ayına göre %2,55 artış ve Temmuz 2023'e göre %16,18 düşüş bildirdi. Düşük gelirli haneler ise aylık %9,11 ve %0,29 artış gösterdi. Temmuz 2023 ile karşılaştırıldığında.