Tutmak sözcüğü kaç farklı anlamda kullanılmıştır ?

Damla

New member
Tutmak Sözcüğü: Bir Kelimenin 47 Farklı Anlamı mı Var? Yoksa Sadece Bizim Hayal Gücümüz mü?

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün sizlere tutmak kelimesinin bir kelime değil, neredeyse bir hayat felsefesi olduğunu düşündüren bir konu getiriyorum. “Tutmak” kelimesi nedir, ne değildir? Hadi gelin, hep birlikte bu kelimenin taşında neler saklı olduğuna bakalım. Üstelik bu yazı, hem erkeklerin pratik, çözüm odaklı yaklaşımlarını hem de kadınların empatik, ilişki odaklı bakış açılarını harmanlayarak biraz eğlenceli bir şekilde ilerleyecek. Hazır mısınız? O zaman başlıyoruz!

Tutmak Nedir? Evet, Sadece Bir Kelime mi?

Hadi, hep birlikte biraz düşünelim: “Tutmak” kelimesi… Ne kadar da masum, değil mi? Ama bir anda tüm anlamları aklımızda belirmeye başlıyor. İkinci sınıf Türkçe öğretmenimiz, "Tutmak, bir şeyi elinde tutmak demek." dediği zaman, biz de hayalimizde sadece bir topu ellerimizde tutmakla sınırlıyorduk. Ama sonradan fark ettik ki, "tutmak" o kadar çok anlam taşıyor ki, insanın bazen kafası karışıyor.

Erkekler genellikle "Tutmak" kelimesini en çok ne amaçla kullanıyor? Tabii ki bir strateji olarak! Bir arkadaşımızın telefonunu alıp bir süre tutmak, "Sana verdiğim bu telefonu hemen geri alıyorum, bak bu ne kadar da sağlam!" demek gibi. Bu, pratik ve çözüm odaklı bir yaklaşım. Tabii kadınlar ise tutmak kelimesini daha çok, duygusal bağlarla ve ilişki kurma gerekliliğiyle harmanlıyor. Ama bu da ayrı bir konu!

Tutmak Ne Zaman Sadece Ellerle Olur ki?

“Evet, ama tutmak bazen ellerle olmayabilir, değil mi?” diyebilirsiniz. Bunu kime sorarsanız sorun, herkes bir şekilde "tutmayı" bir nevi sahiplenmek olarak tanımlar. Örneğin, arabanızı "tutmak" ile o arabayı sabah işe gitmek için sadece kullanmak arasında büyük farklar var. Erkeklerin arabalara olan bu ilginin nedenini her zaman çözemedim, ama sanırım bu onlara biraz daha pratik bir strateji sunuyor. "Bunu tutacağım ve hiç kimseye vermeyeceğim!" derken, aslında bir nevi güçlerini hissetmek istiyorlar. Hani şu “Bende kaldı, o artık benim” tavrı!

Kadınlar ise arabayı biraz daha empatik bir bakış açısıyla "tutuyor." "Bu arabayı benimle sevinçli bir şekilde paylaşabilirsin, ama ben arabamı çok seviyorum, ona değer veriyorum" gibi bir yaklaşım benimseyebilirler. Yani arabayı tutmak, bazen güvenli ve rahat bir alan yaratmak gibi bir şey.

Tutmak ve Bunu Kaptırmamak Arasındaki İnce Çizgi

Hadi bir de şu meselenin "kaptırmamak" kısmına değinelim! “Tutmak” kelimesi, elbette sadece fiziksel anlamda değil, duygusal anlamda da önemli. Birçok kişi, başkalarının duygusal dünyasında yer tutmaya çalışıyor. Ama burada işler biraz daha karışıyor. Kimileri "Tutmak" kelimesini, o kişiye karşı duyduğu hisleri korumak anlamında kullanır. “Sana bağlıyım, seni tutuyorum, bırakmam” derler.

Peki ama erkekler bu konuda ne düşünüyor? “Tutmak” kelimesini bir nevi "korumak" ve "sahiplenmek" gibi algılarlar. Hani "Beni tut, seni bırakmayacağım!" derken, biraz da stratejik bir şekilde, durumu kontrol etmek isterler.

Kadınlar ise bu "tutmak" kelimesini daha çok ilişkiyi, bağlantıyı ve bağlılığı sürdürmek anlamında kullanırlar. Yani, tutmak dediğimizde, burada bir güven ortamı yaratmak, "Sana değer veriyorum ve bu ilişkiyi güçlü tutmak istiyorum" demek daha fazla anlam taşır.

Tutmak ve Unutmak: Yani, Kim Tutuyor Kim Kaptırıyor?

Ama bazen işler öyle karışıyor ki, "tutmak" ve "unutmak" arasında ince bir çizgi var. Burada da en çok dikkat edilmesi gereken şey, “tuttuğumuz” şeylerin gerçekten bizim için ne kadar önemli olduğu. Çünkü çoğu zaman insanın aklında tutmayı başaramadığı birçok şey oluyor: Unuttuğumuz kitap, kaybolan anahtar ya da yanlışlıkla aldığımız internet aboneliği… Ah, evet, özellikle kadınlar bu konuda daha empatik ve unutkan olabiliyorlar. Oysa erkekler biraz daha sonuç odaklı ve problem çözmeye eğilimli oldukları için, yanlışlıkla alınan bir internet paketi için hemen çözüm aramaya başlarlar. “Bir dakika! Şu internet paketini nasıl iptal ederim?” diye düşünürken, kendilerini servisi aramakla meşgul bulurlar.

Bir de, hepimizin zaman zaman “tuttuğumuz” ama sonradan vazgeçtiğimiz duygular var! Ya da hepimiz, bir şekilde “tutmak” istediğimiz ancak bir zaman sonra fark ettiğimiz şeylerden kaçıyoruz. Mesela telefon rehberindeki eski arkadaşlar! Onları tutmak istesek de, bazen ya iletişimimiz kayboluyor ya da aradığımızda o kadar uzaklaşıyoruz ki, kendimizi yalnız hissediyoruz.

Sonuçta Tutmak… Ne Oldu?

Tüm bu anlatılanlardan çıkarılacak ders nedir? "Tutmak" kelimesi o kadar çok anlam taşıyor ki, zaman zaman kafamız karışabiliyor. Erkekler için bu, pratik ve kontrol etme ile ilgili olabilirken, kadınlar içinse duygusal bağlar ve ilişkiler üzerine kurulu bir anlam taşıyor. Ancak sonuçta her iki bakış açısı da bir şekilde bize aynı noktada birleşiyor: “Tutmak” bazen sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal bir eylem!

Peki, sizce tutmak kelimesinin en ilginç anlamı nedir? Duygusal bağlarla mı tutarsınız, yoksa pratikte mi? Birkaç örnekle hep birlikte tartışalım! Yorumlarınızı bekliyorum, hadi bakalım, forumda tutacağınız tartışma hazır mı?