Genç kişiye ne denir ?

Emre

New member
Genç Kişiye Ne Denir? Kavramın Ardındaki Düşünceler

Bir forum ortamında samimi bir paylaşım yapmak gerekirse, hayatım boyunca “genç” sözcüğünün hem bana hem de çevremdekilere farklı zamanlarda ne kadar farklı anlamlar yüklendiğini gördüm. Çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım atarken insanlar sizi bir yandan küçümseyici bir “çocuksu” tavırla tanımlar, diğer yandan da “artık gençsin, sorumluluk almalısın” diyerek beklenti yükler. İşte bu çelişkiler, “genç kişiye ne denir?” sorusunu sadece dilsel bir merak olmaktan çıkarıp sosyal, kültürel ve hatta cinsiyet temelli bir tartışma alanına dönüştürüyor.

“Genç” Etiketinin İki Ucu

Genç kişiye “genç” denmesi basit görünebilir ama bu etiket çoğu zaman beklentilerle doludur. Birine genç dediğimizde, onun enerjik, yeniliklere açık, hızlı düşünebilen ama aynı zamanda tecrübesiz, hata yapmaya yatkın biri olduğunu da ima ederiz. Bu nedenle genç, bazen fırsatlarıyla, bazen de sınırlarıyla anılır. Peki sizce bu etiket daha çok bir övgü müdür, yoksa bir baskı biçimi mi?

Toplumsal Cinsiyetin Gölgeleri

Gençlere yönelik bakış açısı cinsiyetlere göre farklılaşır. Erkek gençler için toplum daha stratejik, çözüm odaklı bir yaklaşım bekler. Erkek gençler adeta “geleceğin liderleri” olarak görülür, onlardan problem çözme, yol açma, yön bulma gibi sorumluluklar üstlenmeleri istenir. Peki, bu beklenti erkekleri erken yaşta ağır bir sorumluluk altında bırakmıyor mu?

Kadın gençlere ise daha çok empati, ilişkilerde uyum ve duygusal olgunluk yüklenir. Toplumun genç kadınlara “senin görevin hissetmek, anlamak, bağ kurmak” demesi onların stratejik alanlarda geri plana itilmesine sebep olmaz mı? Bu ayrımın, kadınların çözüm üretme yeteneğini küçümseyip yalnızca empatiyle sınırlaması sizce adil mi?

Kişisel Deneyimden Çıkan Eleştiri

Kendi çevremde fark ettim ki, genç erkek arkadaşlarım çoğu zaman “sorun çözmek zorundaymış” gibi davranıyorlardı. Tartışmalarda hemen çözüm sunmaya çalışıyor, plan yapıyorlardı. Ancak duygusal destek gerektiğinde geri çekiliyorlardı. Kadın arkadaşlarım ise daha çok dinliyor, destek veriyor ama bir çözüm önerdiklerinde çoğu zaman göz ardı ediliyorlardı. Acaba bu farklılık gerçekten doğamızdan mı geliyor, yoksa toplumun gençlere yüklediği rollerden mi kaynaklanıyor?

Gençliğe Dair Eleştirel Sorular

- Genç kişiye neden doğrudan “çırak” ya da “öğrenen” denmez de hep beklenti yüklenir?

- Erkeklerin stratejik, kadınların empatik olması gerektiğini söyleyen anlayış, gençlerin kişisel potansiyellerini kısıtlamıyor mu?

- Sizce gençler bu etiketlerden bağımsız kendi kimliklerini inşa edebilir mi?

- “Genç” dendiğinde aklınıza ilk gelen övgü mü, yoksa sorumluluk mu oluyor?

Forum Üzerinden Düşünmek

Bu başlık altında tartışırken, herkesin kendi deneyimini aktarması çok kıymetli olabilir. Çünkü gençlik bir yandan bireysel bir yolculuk, diğer yandan kolektif bir etiketleme süreci. Hepimiz bir dönem “genç” olduk ya da şu an “genç” sayılıyoruz. O yüzden şunu soralım: “Genç kişiye ne denir?” sorusu aslında “gençliğe nasıl bakıyoruz?” sorusuyla eş değer değil mi?

Sonuç: Gençlik Bir Etiket mi, Yolculuk mu?

Sonuçta, genç kişiye ne dendiği sadece kelime meselesi değildir. “Genç” kelimesi, üzerine yüklenen anlamlarla birlikte bir bireyin hayatındaki sorumluluklarını, beklentilerini ve hatta özgürlük alanını şekillendirir. Erkeklere strateji, kadınlara empati yükleyen anlayış ise bu kelimenin sınırlarını daha da daraltır. Oysa gençlik, ne sadece çözüm üretmek ne de sadece empati kurmakla açıklanabilecek bir dönemdir. Gençlik, kendi yolunu çizmek, hata yaparak öğrenmek, toplumun yüklediği etiketleri kırmak ve gerçek kimliği inşa etmekle ilgilidir.

Peki, forum üyeleri olarak siz ne düşünüyorsunuz? “Genç” kelimesini kullandığınızda aklınıza hangi duygu ya da beklenti geliyor? Sizce bu kavramı dönüştürmenin zamanı gelmedi mi?

---

Kelime sayısı: ~830