Kendi Beslek ne demek ?

Damla

New member
Kendi Beslek Ne Demek? Biraz Eğlenceli Bir Bakışla Çözüm Arayışı!

Hepimiz hayatın içinde bir şekilde "kendi beslek" kavramına denk gelmişizdir. Ama nedir bu "kendi beslek" dediğimiz şey? Gerçekten hayatımızda ne ifade eder? Biraz mizahi açıdan bakalım, çünkü bence bu konu aslında herkesin ilginç bir şekilde içine girmeye çekindiği ama sonrasında çok eğlenceli olabilecek bir alan.

Öncelikle, "kendi beslek" deyimi Türkçeye daha çok köylülerin, yerleşim alanlarının kendi iç döngülerini anlatmak için kullandığı bir terim gibi gelse de, aslında "özgür irade, kendine ait bir alan, kendi alanını yaratma" gibi daha derin anlamlar taşıyor. Ama bir bakmışsınız, komşunuz "kendi beslek" demiş ve bir şeyler yapmaya çalışıyor. Peki, neden? Çünkü herkesin “kendi beslek” anlayışı farklı. Bazı erkekler için bu, işte stratejik bir çözüm, bir nevi “işi bitirip rahatlamak” yolunda atılan bir adımken, bazı kadınlar için bu, empatiyle yaklaşılacak, ilişkiler kurmaya yönelik bir yolculuktur. Klişe mi, biraz! Ama hayatın kendisi zaten bazen en güzel klişelerle dolu.

Erkeklerin Kendi Beslek Anlayışı: Strateji ve Çözüm Odaklı Yaklaşım

Bir erkek için “kendi beslek” demek, çoğunlukla çözüm odaklı bir yaklaşım taşır. Ama öyle sıradan bir çözüm değil; stratejik bir çözüm! Mesela, bir arkadaşınızın “evde işler çok kötü, her şey dağılmış” dediğini duyduğunuzda, bir erkek hemen düşünüp şöyle der: "Hadi bakalım, ben işin içine giriyorum, çözümü bulmalıyım!" Kendi beslek anlayışları, genellikle bir sorunu anlamak, çözmek ve nihayetinde rahatlamak üzerine kuruludur.

Yani, bir erkeğin "kendi beslek" anlayışı, mesela garajı düzene sokmak, tavandaki ışıkları değiştirmek ya da uzun zamandır kullanılmayan bir cihazı tamir etmek gibi somut şeylerle ilgilidir. Ama şunu da unutmayalım: Bazen işler biraz karışır. Düşünün, garaj düzenleniyor, ama bir anda bu düzenleme sayesinde ortada sadece daha fazla karışıklık olur! Neyse ki, erkekler bu tür çözümleri bir şekilde tamamlamayı bilirler, tabii stratejilerinde birkaç adım geri atmalarına fırsat verildiği sürece!

Kadınların Kendi Beslek Anlayışı: Empatik ve İlişki Odaklı Bir Yolculuk

Şimdi gelelim diğer tarafa. Kadınların “kendi beslek” anlayışı biraz daha ilişki odaklıdır. Çoğu zaman, "Kendi beslek" deyimi, bir kadının etrafındaki insanlara değer katmak, onların duygusal durumlarını anlamak ve başkalarıyla bağlantılar kurmak anlamına gelir. İşin içinde sadece “ben ne yapmalıyım?” sorusu yoktur; aynı zamanda “başkalarına nasıl yardımcı olabilirim?” sorusu da yer alır. Örneğin, bir kadın evdeki dağınıklığı fark ettiğinde, hemen “ben bu işe ne zaman başlayacağım” demek yerine, etrafındaki insanlara da ne gibi katkılar sağlayabileceğini düşünür.

Kadınlar, “kendi beslek” dediğinde sadece düzenleme yapmazlar, aynı zamanda duygusal bir alan da yaratırlar. Evin her köşesine dokunur, her odada bir “bağlantı” kurarlar. Ancak bazen, bu anlayış da karmaşıklaşabilir! Yani, temizlik yapmak bir süreç haline gelirken, bir anda evde herkesin mutlu olduğu, ama biraz dağılmış bir ortam oluşur. Ama sonuçta, ilişki odaklı düşünmek, evin atmosferini değiştiren bir şeydir.

Kendi Beslek’te Sınırlar Nerede Başlar?

Herkesin "kendi beslek" anlayışı farklı olsa da, bir ortak nokta var: Sınırlar. “Kendi beslek” denildiğinde aklımıza sadece pratik şeyler gelmesin. Aynı zamanda, duygusal sınırları da anlamalıyız. Hangi noktada, birinin alanına giriyoruz? Hangi noktada çözüm odaklı yaklaşımı bir adım ileri götürmeli, hangi noktada bir adım geri atmalıyız? İşte burada farklar, özellikle erkek ve kadın arasında devreye giriyor. Erkekler genelde hemen çözümü arar, kadınlar ise çözüme odaklanmanın ötesinde duygusal dengeyi düşünür. Yani, sınırlar meselesi aslında sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal bir mesele haline gelir.

Kendi Beslek: Birleşim Alanları ve Ortak Paydalar

İster erkek olun, ister kadın, "kendi beslek" bir şekilde herkesin hayatında vardır. Belki de bu çok yönlü kavramın güzelliği, tüm bireylerin farklı açılardan yaklaşarak ortak bir noktada birleşebilmesindedir. Kadınlar ve erkekler arasındaki farkları değil de, her birimizin “kendi beslek” alanını ne şekilde şekillendirdiğini düşündüğümüzde, belki de dünyanın en yaratıcı çözümlerini bulabiliriz.

Hepimiz kendi alanlarımızı yaratırken başkalarının da alanlarını nasıl etkilediğini unutmamalıyız. Yani, “kendi beslek” demek, hem kendi kişisel alanını inşa etmek, hem de başkalarının alanına saygı göstermek demektir. Kendi beslek, sadece iş yapmak ya da duygusal anlamda bir şeyler düzenlemek değil, aynı zamanda çevremizle sağlıklı sınırlar kurarak ve etkileşimlerimizi anlamlı bir şekilde yöneterek oluşturulacak bir şeydir.

Sonuç: Kendi Beslek Hepimiz İçin Ne Anlama Geliyor?

Kendi beslek, sadece bir yerin ya da bir durumun düzenlenmesinden ibaret değildir. Bu kavram, hayatta herkesin farklı bir şekilde uyguladığı bir yaklaşım ve anlayışla hayat bulur. Kadınların ve erkeklerin farklı bakış açılarıyla şekillenen "kendi beslek", aslında hepimizin ortak paydada buluşabileceği, dengeyi bulma ve çözüm üretme yollarıdır. Herkesin kendi tarzında yaptığı bu düzenleme, hayatımıza renk katar ve ilişkilerimizi güçlendirir.

Bence herkes kendi beslek anlayışını oluştururken, etrafındakilerin alanına da saygı göstermeyi unutmamalı. Hem fiziksel hem de duygusal anlamda. Hadi, o zaman kendi beslek alanınızı oluşturun ve bu yolculuğun tadını çıkarın!