New Jersey gazisi mantar yetiştiriciliğine başladı. “Hayat almaktan sadece hayatın etrafında olmaya” geçti

EnguLizyoN

New member
New Jersey gazisi Stephen Robinson, mantar yetiştirme ve bunları çiftçi pazarlarına ve restoranlara gönderme lojistiği hakkında düşünüyor; bu, Irak'taki savaşlar sırasında bir Ordu konvoy komutanı olarak yönettiği lojistikten çok farklı.

Güney New Jersey'de Urban Farmer Steve adında mantar, mikro yeşillik, sebze ve çiçek yetiştirdiği bir kentsel çiftliği işletiyor.

“Mantarlar benim tutkum haline geldi, çok fazla mantar yiyorum, çiftçi pazarları ve restoranlar için mantar yetiştiriyorum” dedi. Çiftçilik ve tarımın içinde olmak “bana hayat veriyor, enerji veriyor ve bana umut veriyor.”

Robinson gibi gaziler, tarihsel olarak orduyla iç içe olan bir alan olan tarıma sürekli olarak akın ediyor – her 6 çiftlikten 1'inde halihazırda hizmet veren veya orduda görev yapmış bir üretici var. Ancak son yıllarda askeri çiftçilerin sayısı azaldı. Tarım Bakanlığı nüfus sayımına göre, 2022'de ABD'de orduda görev yapmış veya görev yapmakta olan 305.753 üretici vardı; bu rakam 2017'ye göre %18 düşüş gösterdi.

Düşüşün durdurulmasına yardımcı olmak, kariyer fırsatları sağlamak ve değişen gazi demografisini çekmek için gazileri sahalara geri getirmeye odaklanan eğitim programları başlatıldı. Robinson kendisini Philadelphia ve New Jersey'de büyüyen ve savaştan kentsel ortama dönen bir şehir sakini olan yeni bir çiftçi grubunun parçası olarak görüyor.

Eski bir siyahi olan Robinson, kendi toplumundaki diğer kişilerin, şehirde bile çiftçilik konusunda bol miktarda olduğunu söylediği fırsatlar hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmayı hayal ediyor ve “farklı görünebilecek” insanlar için kaynaklar ve fırsatlar mevcut.

Savaş alanından kentsel alanlara

Robinson, üniversitenin birinci yılında, 11 Eylül saldırılarının hemen ardından askere gittiğinde bu yolculuğu hayal bile edemiyordu.

Robinson, “Ülkeyi bir araya getirdi” dedi.

Babası Donanma ve Hava Kuvvetlerinde görev yapıyordu, bu yüzden bu doğal bir uyum gibi görünüyordu. 2003 yılında subay olarak göreve başladı ancak dört yıllık eğitimini tamamlamadan 2005 yılında Irak'a gönderildi.

Şu anda 41 yaşında olan Robinson, “Ben oradayken çok sıcak bir dönemdi, üzerimize ateş açıldı, bombalandık” dedi. “Elimizde IED'lerle yollardaydık, o sırada işlerin tam ortasındaydık.”

Askerlikten ayrıldı 2010 ve diğer birçok gazi gibi bundan sonra ne yapacağını bilmiyordu. Her zaman “gergin” olduğunuz, “tetikte olmak üzere eğitildiğiniz” ve “her zaman bir saldırıya veya” çılgınca bir şeyin olmasına hazır olduğunuz “bir ortamdan geçiş yapmakta zorlandı.

“Ordudan çıktıktan sonra bunu kapatmak veya geri çevirmek zor” dedi.

Robinson, “Dürüst olmak gerekirse hâlâ sivil hayata alışamadım” diye ekledi. “Bu hepimizin hâlâ üzerinde çalıştığı bir konu.”

Sosyal Güvenlik İdaresi'nde talep temsilcisi olmak da dahil olmak üzere birkaç iş arasında geçiş yaptı ancak kendisine uygun olanı bulamadı.

Daha sonra çevrimiçi araştırma yoluyla Colorado merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Gazilerden Çiftçilere'yi buldu. Marine Corps gazisi Buck Adams, beş yıl boyunca kendi çiftliği olan Circle Fresh Farms'ı işlettikten ve gazileri tarım alanında eğittikten sonra 2013 yılında bu organizasyonu başlattı.

Kuruluşundan ve ilk eğitim programlarından bu yana organizasyonu gaziler yönetiyor. Donanma emektarı ve idari direktör Taylor Drew, programa 2017 yılında katıldı. Şu anda eşi ve üç çocuğuyla birlikte Kuzeybatı Colorado dağlarında çiftçilik yapıyor.

Drew, “İyi bir hayat ama zor bir hayat” dedi ve ordudan ayrıldıktan sonra birkaç yıl boyunca tökezledikten sonra hiç bu kadar memnun kalmadığını ekledi.

Drew organizasyonun yönetimine yardımcı oluyor ve gazileri çiftçiliğe yönlendirmenin çok büyük bir ihtiyaç olduğunu söylüyor. Küçük organizasyonlarının 2013'ten bu yana 220 gaziye eğitim verdiğini ve ağın “gerçekten güçlü” olduğunu söylüyor.

Yıllık 250.000 dolarlık kaba bir bütçeyle hükümet fonları ve özel bağışların bir karışımıyla desteklenen Drew, grubun hidroponik (kontrollü tarım) programındaki 18 alan için geçen yıl 150 başvuru aldığını söyledi.

Katılımcı ve Chicago'lu donanma gazisi John Bauman, travma sonrası stres bozukluğundan muzdaripti ve şu anda Denver yakınlarında iki arsa kiralıyor ve ürünlerini çiftçi pazarlarında satıyor. İlk mahsulü havuçtu ve çiftçiliğin kendisini “daha iyi hissetmesine” yardımcı olduğunu söyledi.

Yeni bir çiftçi türü

ABD Gazi İşleri Bakanlığı'na göre, ABD'de yaşayan gazilerin sayısı azaldıkça demografik özellikler de değişiyor. Pew Araştırma Merkezi'nin 2023 yılında yaptığı bir araştırmaya göre nüfus modelleri, kadınların, Hispaniklerin, Siyahların ve 50 yaşın altındaki yetişkinlerin 2048 yılına kadar gazi nüfusun büyük bir kısmını oluşturacağını gösteriyor; bu da çiftçilikle ilgilenen gazilerin ihtiyaçlarını değiştiriyor. Tarım Bakanlığı'nın nüfus sayımı, askerlik hizmeti yapan siyah çiftçilerin de arttığını ve tüm ABD'li üreticilerin %1,2'sine kıyasla askerlik hizmeti yapan üreticilerin %2,5'ini oluşturduğunu ortaya çıkardı.

Indiana'lı Cumhuriyetçi Senatör Mike Braun, ilçenin hızla yaşlanan çiftçileriyle ilgili bir raporda, “Çıraklık eğitimini desteklemek ve yeni nesil çiftçileri eğitmek için daha fazlasını yapmalıyız” diye yazdı. Amerikalıların 65 yaş üstü bir çiftçiyle tanışma olasılığı, 44 yaş altı bir çiftçiyle tanışma olasılığından daha yüksektir ve 2050 yılına kadar dünya çapında 2 milyar insan artışı bekleniyor; gıda yetiştirmek için yeterli sayıda çiftçinin olması gerekiyor. Braun, “Gıda tedariği, belirli imalat endüstrileri ve hatta ulusal güvenlik, çiftçiliğin geleceğine bağlı” dedi.

Kentli çiftçileri desteklemek çözümün bir parçası olabilir; Ulusal Uygun Teknoloji Merkezi raporuna göre kentli çiftçiler genellikle genel çiftçi nüfusundan daha genç, yaş ortalaması 44 ve %32'si geçimini tarımdan sağlıyor.

Gaziler İdaresi, gazilerin nasıl çiftçilik yapılacağını öğrenmeleri için çok sayıda program sunmaktadır ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar, New Orleans'ta kentsel çiftçilik konusunda bir program sunan Armed to Farm ve çiftçilere destek sunan Farmer Veteran Coalition gibi hizmetler sunmaktadır. gaziler sahaya giriyor.

USDA'nın Çiftlik Hizmet Ajansı'nın 31 Ekim'e kadar toplam 862 milyon dolar kredi sağladığını belirten federal kurum, Haberler'e, 4.000'den fazla gaziye yardım ettiğini ancak birçoğu talebin arzın çok üzerinde olduğunu söylüyor.

Emekli nüfusu desteklemek için çalışan USDA'nın Stratejik Girişimler Direktörü Jaime Wood, “Eski nüfus arasında, hem kentsel hem de kırsal ortamlarda tarım merkezli bir yaşam ve kariyer oluşturmaya yönelik ilginin sürekli arttığını görüyoruz.” , Haberler'e söyledi. USDA'nın ekipte daha önce orduda görev yapmış tam zamanlı bir kıdemli irtibat görevlisinin bulunduğunu söyledi.

Kentsel teknikler eski moda tatmini getiriyor

Robinson, 2021 sonbaharında Gazilerden Çiftçilere programına katılmak için başvurdu. Pandeminin ona çiftçilik konusunda ekstra itme sağladığını söyledi. “Sınırlı yiyecek ve ürün eksikliği gördüm”

Toprak yerine su bazlı besin solüsyonu kullanarak bitki yetiştirme tekniği olan hidrofonik program için New Jersey'den Denver'a uçarak 8-10 haftalık programa 2022 yılında başladı.

Programa katılan gazilere pazartesi günleri “Tarım 101” hızlandırılmış kursu verilirken, Salı günleri ise farklı çiftliklerde uygulamalı çalışmalar yapıldı ve çiftçilik faaliyetleri hakkında bilgi edinmek için ziyaretler yapıldı.

Robinson, kışları soğuk geçen New Jersey'deki Cherry Hill'de yaşadığı için, yetiştirme ortamını düzenleyen ve neyin nasıl yetiştirildiği konusunda oldukça fazla kontrole olanak tanıyan hidroponik tarımı öğrenmenin önemli olduğunu düşündü.

“Çok da tutarlı” dedi.

Robinson, çok fazla ön yatırım gerektirmediğini ve 10-14 gün içinde büyüyebileceğini söylediği mikro yeşillikleri yetiştirmeye başladı. Kısa süre sonra mikro yeşil ürünlerini kentsel ortamda yetiştirilmesi daha kolay olan marul, otlar ve mantarları da içerecek şekilde genişletti. Bunları restoranlara, çiftçi pazarlarına ve tüketicilere satıyor.

Ulusal Uygun Teknoloji Merkezi'ndeki araştırmacılar, kentli çiftçilerin mahsul ve hayvan yetiştirebileceğini ve aynı zamanda “gıda güvenliği, topluluk oluşturma ve eğitim dahil olmak üzere kentsel tarımla ilgili sosyal yönler” etrafında yapılandırılabileceğini buldu.

Kentsel tarımın kendi sınırlamaları var; araştırmalar, 2013 yılında ankete katılan kentsel çiftliklerin yarısının yaklaşık 10.000 dolarlık satış yaptığını ve hayatta kalabilmek için başka bir gelir biçimine sahip olmaları gerektiğini gösteriyor. Araştırma, kentsel çiftliklerin genellikle büyük miktarda gıda yetiştirecek ölçeğe sahip olmadığını ve bunun yerine düşük hacimli müşterilere niş ürünler satmaya odaklandığını, miktardan çok kalite ve fiyata önem verdiğini ortaya çıkardı.

Robinson, zorluklara rağmen işini büyütmeye kararlı olduğunu çünkü bunun sadece parayla ilgili olmadığını, aynı zamanda kişisel tatminle de ilgili olduğunu söyledi. Çiftçiliği öğrenmek, son iki yılda bakış açısını ve hayatını tamamen değiştirdi ve eskisi gibi mücadele etmiyor.

Robinson, “Yeryüzüne bağlandığınızda, topraklanmış olursunuz” dedi. “Bütün bunları çiftçilikten elde ettiğinizi hissediyorum.”

Çiftçilik onun topluluğuna kök salmasını sağlıyor ve hayatının misyonu, can almaktan “sadece hayatın etrafında olmaya” dönüştü.

Haberler'den daha fazlası

Cara Tabachnick

Cara Tabachnick, CBSNews.com'da haber editörüdür. Cara kariyerine Newsday'deki suç haberleriyle başladı. Marie Claire, The Washington Post ve The Wall Street Journal için yazdı. Adalet ve insan hakları konularında rapor veriyor. [email protected] adresinden onunla iletişime geçin.